≫ 

Ovo je prvi znak akutne leukemije zbog kojeg odmah morate odjuriti kod lekara

Umor, umor i umor!

  • 41
Leukemija, prvi simptomi Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Ap/Shutterstock

Nakon što je proslavljeni fudbalski stručnjak Siniša Mihajlović izašao pred italijanske novinare i saopštio tešku vest da boluje od leukemije, mnogi su se odmah pitali da li je u pitanju akutna ili hronična leukemija.

Nezvanično, radi se o akutnoj leukemiji (grč. lefkos ema - λευκός bela; αίμα krv) koju je primetio kada je osetio slabost koju je isprve pripisao nekom virusu. Posle detaljnih testova shvatili su da se radi o leukemiji.

- Plakao sam danima. Život vam prolazi pred očima u tim trenucima. Ali, poštujem bolest i suočiću se sa njom hrabro. Gledaću je u oči, kao što sam uvek i radio. Ne mogu da dočekam da odem u bolnicu i da počnem borbu. Bolest je agresivna, ali je pobediva. Objasnio sam to i svojim igračima. Bilo je suza i dok sam njima govorio situaciju - rekao je na konferenciji za novinare.

Siniša Mihajlović Printscreen: Youtube/Mediaset Play

Akutna leukemija za razliku od hronične napreduje brzo i progresivno, a ukoliko se sa lečenjem ne počne na vreme, maligne ćelije se dele jako brzo.

Najčešći simptom su povećanje broja belih krvnih zrnaca u perifernoj krvi i povećanje mase leukocita u organizmu. Međutim, česte infekcije i umor koji ne nestaje ni nakon perioda odmora mogu se smatrati simptomom zbog kog obavezno treba da se obratite lekaru.

Ukoliko se umor javlja uz kratak dah, bledilo kože, znojenje tokom noći, blago povišenu temperaturu koja ne prolazi, odmah idite i uradite pregled krvne slike.

Ne smeju se zanemariti ni modrice, bol u kostima i zglobovima, posekotine i povrede koje sporo zarastaju, a pod kožom se mogu videti i sićušne crvene tačkice.

- Zamor, temperatura, slabost odmah nastaju jer se uvećava leukemijska masa. Potom mogu infekcije i krvarenja. Generalno, jedno potpuno opšte stanje organizma treba da bude alarmantno i da vas odmah odvede kod doktora. Doktor će naložiti pregled krvne slike i ako je neophodno dalje testiranje kako bi se utvrdilo o čemu se radi - kažu iz Kliničkog Centra Srbije za "Telegraf".

Da hroničan, a posebno iznenadni umor ne smete ignorisati svedoči Sinišina izjava o brzini kojom leukemija napreduje.

- Moj otac je umro od raka, pa sam redovno odlazio na testove. Da nisam bio na testu, simptomi se ne bi pokazali još godinu dana. Niko od nas ne bi trebalo da misli da je nepobediv. Svi mislimo da se to neće dogoditi baš meni, ali kada se dogodi, onda je to baš jak udarac. Onda se samo nadate da ste sve predvideli na vreme, jer postoji velika razlika da li to otkrijete posle dva meseca ili posle godine - rekao je Mihajlović, spreman i motivisan da vodi još jednu veliku bitku.

VIDEO: Savo Milošević zamalo zaplakao kada je pričao o Mihajloviću:

(Tara T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maksimus

    16. jul 2019 | 13:43

    Ne daj se legendo, pored lecenja kod lekara, duhovno trebas da se okrenes Bogu, koliko god to nekima izgledalo kao glupost, neverovatno pomaze, duhovna snaga pobedjuje sve

  • Bgd89

    16. jul 2019 | 15:33

    Fascinantno je to koliko ljudi postanu svesni svoje prolaznosti tek kad se razbole ili se razboli neko njima blizak. Svi ćemo umreti, a neki žive kao da neće nikad umreti, pa grabe, gaze, lome, kao da će u svemu uživati večno.

  • Miloš

    16. jul 2019 | 14:55

    Dajte više ne plašite ove ljude svakakvim glupostima. Sad ako je Siniša dobio leukemiju svi treba da paze. To su gluposti oko umora,virusa,kratkog daha. Da bi se uopšte posumnjalo na tako tešku bolest krvi mora da prodje velika klinička procedura i da se isključe mnogo lakše bolesti. E a da li da pazimo i na dede ako se čudno ponašaju. Pre dva dana deda poubija pola familije. Dajte simptome ludila da se preispitamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA