Zaštita od sunca je neophodna tokom šetnje i sportskih aktivnosti

Zaštita od sunca neophodna je na plaži, ali opekotine se mogu dobiti i tokom šetnje na ulici ili dok se bavimo sportom u prirodi

  • 0

Nagle promene temperature i vremenski uslovi ovog leta učinili su da ljudi zaborave na opasnost koju sa sobom nosi dugo izlaganje sunčevim zracima.

Pogrešno je mišljenje da ukoliko je oblačno vreme ne treba nanositi kremu sa zaštitnim faktorom, da će, ukoliko dete, ali i odrasli "izgore na Suncu” to proći bez posledica.

Koža sve pamti. Crvenilo od sunca možda deluje kao privremeni problem, ali svako rizično ponašanja ispoljava se za 10, 20 ili 30 godina. Izlaganje suncu može dovesti do jednog od najsmrtonosnijih karcinoma-melanoma.

U nastavku edukativne kampanje "Ne budi crven kao rak" sutra u 18 sati ispred TC Ušće biće organizovana revijalna-humanitarna trka električnim biciklima pod nazivom "Uzmite najbolje od sunca”.

Biće postavljeni informativni štandovi, na koma će se deliti brošure, a građani će imati priliku da porazgovaraju i dobiju korisne savete od pedijatara i dermatologa.

Vožnja bicikla, rekreacija Foto: Profimedia, Corbis

Kampanja i ove godine ima humanitarni karakter, a biće organizovana štafetna trka u vožnji bicikla gde će se takmičiti lekari protiv novinara.

Učešćem u trci "Uzmite najbolje od sunca” biće obzbeđena sredstava za doniranje najnovijeg električnog “HiFive” bicikla osmočlanoj porodici iz Banatskog sela Dobrica.

-Svesni smo da treba voditi zdrav stil života i preventivno delovati da zaštitimo srce, mozak i ostale organe. Moramo shvatiti da je i koža organ koji takođe zahteva neophodnu negu i zaštitu. Od Sunca se ne treba kriti već ga treba na pravilan način konzumirati, kaže dr Vladimir Simić, a navodi se u saopštenju organizatora.

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja važna je kako kod dece tako i kod odraslih, kako na plažama tako i u gradu, pogotovo dok se bavimo sportom.

Sunčanje, krema za samopotamnjivanje, koža, nega Foto: Profimedia, Alamy

- Ukoliko se izlažete suncu duže od pola sata dnevno obavezno je korišćenje zaštitnih krema. Najbolje je koristiti plus 50 zaštitni faktor. Više nisu dovoljne kreme koje štite samo od UV A i UV B štetnog zračenja, već su neophodne kreme koje imaju zaštitu i od infra crvenog A zračenja, jer su oni mnogo opasniji od prethodno pomenutih, kaže dermatolog dr Nevenka Dokmanović.

Ona je podsetila da infracrveni zraci prodiru dublje u kožu i prave pravi "dar-mar" među ćelijama kože dovodeći do raznih dermatoloških oboljenja, ali i do bržeg starenja kož.

Predstavnica Udruženja "Roditelj" Gordana Plemić kaže da je važno da roditelji pronađu najbolji način da zaštite decu od sunčevog zračenja.

- Sunce je izvor života i donosi nam svima mnogo radosti, ali u isto vreme postoje određena štetna zračenja koja mogu biti veoma opasna - naročito infracrveno IR-A zračenje i o tome bi trebalo svi da vodimo računa, istakla je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA