≫ 

Odmah skinite mokar kupaći kostim jer možete da zakačite ove neprijatne infekcije

Sezona kupanja na moru i u bazenima uveliko je počela, a vlažna područja izvor su gljivica i bakterija, kako u okolini tako i na vašem telu

  • 4

Mokri kupaći kostimi su "skupljači" štetnih organizama i uzrok brojnih infekcija.

Nošenje mokrog kupaćeg kostima može da prouzrokuje od gljivičnih infekcija do upale mokraćne bešike. Ginekolog Alisa Dvek tvrdi da se gljivice i bakterije razvijaju na vlažnim i tamnim područjima kao što su kupaći kostimi ili odeća za vežbanje. Žene s oslabljenim imunitetom koje imaju dijabetes ili uzimaju određene lekove i duže nose mokre kupaće kostime pre će dobiti infekciju.

Vagina, Bol, Menstruacija Foto-ilustracija: Profimedia

Ovo su tri razloga zašto nikada ne bi trebalo predugo da ostanete u mokrom kupaćem kostimu:

Odlična kombinacija za bakterije

Unutrašnjost kupaćeg kostima je vlažna i topla te stvara idealno područje za stvaranje bakterija. Materijali kupaćih kostima upijaju razne hemikalije i bakterije koje se nalaze u bazenima ili moru. Nakon izlaska iz vode, vaš polni organ u kontaktu je sa svim štetnim materijama koje se zadržavaju u kupaćem kostimu. To narušava balans dobrih bakterija u vagini i može da dovede štetne bakterije u uretru i prouzrokuje razna oboljenja kao što su vaginitis i upale mokraćnih puteva.

Simptomi koji ukazuju na problem: Promene kod vagine kao što su neprijatan miris, sivkasta boja, svrb, oteknuće i osetljivost ukazuju na bakterijski vaginitis. Simptomi upale mokraćnih puteva uključuju jaku i stalnu potrebu za mokrenjem, osećaj peckanja i žarenja pri mokrenju, bol u karlici i zamućenu mokraću.

Uzrok gljivičnih infekcija

Budući da gljivice uspevaju na toplim i vlažnim područjima, mokri kupaći kostimi mogu da izazovu gljivične infekcije kod žena. Prema University Hospitals, razmnožavanje bakterija u mokrim kupaćim kostimima prouzrokuje porast gljivica u vagini ili vulvi što izaziva neugodne simptome poput peckanja i žarenja, osetljivosti i grudvastog sekreta.

Simptomi koji vam ukazuju na problem: Jak svrb u unutrašnjem ili spoljašnjem delu vagine i beli sirasti iscedak.

Camel toe, Kupaći kostimi, Gaćice, vagina, Letovanje, plaža, Sunčanje, Pirsing, pupak, Bikini Foto-ilustracija: Profimedia / Šta muškarci najviše vole na vaginama?

Nastaje osip i svrb

Sedenje u mokrom kupaćem kostimu može da prouzrokuje infekciju sličnu atletskom stopalu šireći se putem gljivica koje, osim genitalija, mogu zahvatiti i unutrašnje područje zadnjice, pokazuje American Academy of Family Physicians. Infekcija je vrlo slična gljivičnoj, ali razlika je u obliku gljivica. 0

Simptomi koji vam ukazuju na problem: svrb i osip na području vagine i zadnjice i pukotina na području genitalija, crvenilo i oljuštena koža gde je osip najcrveniji u sredini.

Kod svih stanja savetuje se poseta ginekologu kako biste brisom utvrdili mo kojoj infekciji je reč da biste dobili adekvatnu terapiju.

(Telegraf.rs/ miss7zdrava.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA