≫ 

Nabijanje kompleksa u stilu Novaka Đokovića je nešto što i mi u Srbiji svakodnevno radimo

Nekada su stvari koje nesvesno izgovorimo kao so na ranu kod sagovornika

  • 1
Novak Djokovic, Federer Foto: Tanjug/AP

Hrvatski "Jutarnji list" je Novakovu izjavu posle pobede nad Federerom da "nije baš najbolje igrao" okarakterisao klasičnim nabijanjem kompleksa Švajcarcu.

Doduše, vrlo je verovatno da je to Novak nesvesno izjavio i naterao Federera da pomisli kakav bi tek poraz doživeo da je bolje igrao. Međutim, činjenica je da ovakve izjave u međuljudskim odnosima mogu izazvati komplekse kod druge strane i podsticati loše mišljenje koje određeni ljudi imaju u sebe. Posebno one koje izgovaramo nesvesno.

Evo samo nekoliko primera takvih izjava koje su prilično česte u Srbiji:

Blago tebi s velikim grudima

"Svaka ti čast kad si imala hrabrosti to da obučeš", "Slobodno jedi, baš te briga kad si mršava", itd, itd. Prvo uzmite u obzir da nikada ne znate da li osoba sa kojom razgovarate ima neki poremećaj, a u najmanju ruku kompleks koji ćete ovakvim izjavama samo još više potpiriti.

Sad ću ja da ti kažem kako da živiš zdravo

Ako vas je neka osoba pitala za savet ili vam govori o svom načinu ishrane, nema potrebe da joj nabijate da nos da je bolje da se ugleda na vaš način ishrane i da je to što radi vrlo pogrešno.

Takođe, nemojte svojoj manje iskusnoj drugarici ili drugu u teretani neprestano deliti savete kako je najbolje da vežba. Svako prati svoj ritam i ono što mu telo poručuje.

Nije lepo reći "debela"

Ništa nije bolje ako ste reč "debela" zamenili nekom prikladnijom. Zašto biste uostalom uopšte komentarisali nečije kilograme, osim ako niste član porodice pa ste zabrinuti za nečije zdravlje?

Svaka čast, kako si smršao/la

Ako ne znate okolnosti i motive koji su doveli do promene telesne težine, najbolje je ne komentarisati. Ako se neko time pohvali, možete reći: "Ti si uvek bila lepa. Ali ako si sad srećnija, drago mi je da si uspela." Ako osoba ne spominje promenu, nemojte ni vi.

Kad će svadba, dete?

Šta se to vas uostalom tiče? Osim što određeni par dovodite u neprijatnu situaciju, da li ste se ikada zapitali šta stoji iza toga što neko i posle pet godina braka još uvek nema decu? Prvo i osnovno, neko možda jednostavno ne želi još uvek, a drugo vrlo je verovatno da postoji neki problem zbog kojeg je vaše pitanje samo so na ranu.

VIDEO: Đoković je lord od Vimbldona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majalena

    18. jul 2019 | 13:52

    Samo neko ko je “zao” vidi u sasvim normalnoj izjavi neke skrivene i lose poente .Nije mi palo na pamet,da je imao namjeru nabijati komplekse Rodzeru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA