• 22

Sve o raku od kog je Dijana preminula: Kod mladih žena ne pokazuje ama baš nikakve simptome

Ova vrsta karcinoma uglavnom na početku ne daje nikakve simptome, a kada krenu simptomi onda je to često uzapredovala faza bolesti

  • 22

Nekadašnja misica Srbije Dijana Milojković preminula je juče u 33. godini nakon petogodišnje borbe sa invazivnim rakom materice.

Dijana je sa 27 godina otkrila da ima rak materice i tada je počela njena borba. Samo nekoliko meseci nakon otkrila je da ima metastaze na limfnim žlezdama - u abdomenu. Svojim optimizmom trudila se da prebrodi sve prepreke, a u jednoj emisiji je javno govorila o tome da, kada je saznala da ima metastaze, nije plakala, a aparat za zračenje je videla kao solarijum u koji odlazi da bi se sunčala.

Rak materice spada u jako podmukle i opasne tumore koji na početku ne daje nikakve simptome.

Stefan Karić Dijana Milojković

Foto: Instagram

Ovim povodom razgovarali smo sa Aleksandrom Kostić, specijalistom ginekologije, koja je za Telegraf ispričala koji su to prvi simptomi raka materice.

-  To je jedna široka priča jer rak materice može da bude rak endometrijuma, sarkom materice, metastaza sa nekog drugog organa recimo grlića materice. Metastaza  uglavnom ide na najbliži organ, a kasnije na udaljene organe. Ova vrsta karcinoma uglavnom na početku ne daje nikakve simptome, a kada krenu simptomi onda je to često uzapredovala faza bolesti. Početni simptomi mogu da bude vrlo nespecifični, osoba ih ne prepoznaje, a kada ih prepozna onda je to uglavnom uzapredovali karcinom, kaže doktorka Kostić i dodaje:

- Karcinom jajnika se, na primer, otkriva pukom srećom jer ne postoji skrining za karcinom jajnika, kao što postoji za rak grlića materice. Rak materice može da se otkrije ultrazvučno, ali to nije specifičan metod. Ultra zvuk je pomoćna dijagnostička metode i ne može sa sigurnošću i da nam kaže da neko ima rak. Obično se posumnja na rak materice, pa se uradi biopsija pa se pošalje na histopatološki, ali kod mladih osoba je teže. Lako nam je kada dođe žena koja je u menopauzi pa ima zadebljali endometrijum pa joj uradimo kiretažu i dobijemo nalaz da je karcinom, ali kada je mlađa osoba kod koje je endometrijum deblji ili tanji u zavisnosti od hormonskog statusa u kojem se trenutno nalazi mnogo je teža dijagnostika, ističe naša sagovornica.

Budući da smo pomenuli rak grlića materice sa kojeg često može da dođe do metastaze na samu matericu, važno je pomenuti koji su prvi simptomi ove bolesti i šta je najvažnije što treba da znate o njoj.

Dijana Milojković

Printskrin: Instagram/mmmilasin

- U početku, čak i godinama može da ne bude nikakvih simptoma. Posle toga kreće iscedak i ono što je tipično je kontaktno krvarenje ili krvarenje prilikom seksualnog odnosa. To već govori o nekoj uzapredovaloj fazi bolesti. U ranoj fazi, te pred maligne promene u onoj situaciji kada već može da se spreči nastanak karcinom ne daje nikakve tegobe, istakla je doktorka Kostić.

Preventivni pregledi u ovom slučaju su nešto što može da vas zaštiti od pojave ove podmukle bolesti.

- Jednom godišnje je sasvim dovoljno da se rade kontrolni pregledi i ono što je bitno je zaštita - kondom! Uzročnik karcinoma grlića materice je HPV virus koji se prenosi polnim putem. Nikada ni kondom ne može da vas žaštiti u potpunosti jer je jedan deo kože nepokriven kondomom, ali u preko 90 odsto slučajeva on je barijerna zaštita i to je na prvom mestu prevencija!

- Faktori rizika su promiskuitet, nizak imunitet (kada je imunitet dobar organizam će se sam izboriti s virusom, ali ako je slab onda je to korak ka bolesti), pušenje takođe povećava rizik od dobijanja raka grlića materice, ali pre svega ako osoba dođe u kontakt s virusom, kaže doktorka i naglašava: - Prvo moramo da imamo virus da bismo pričali o nastanku karcinoma!

Dijana Milojković

Printskrin: Instagram

Pregled koji svaka žena treba da obavi jednom godišnje treba da obuhvata sledeće:

- Papanikolau test i kolposkopija, a u sumnjivim situacijama može da se uradi i HPV tipizacija, savetuje doktorka Kostić.

- Postoje tri tipa HPV virusa, sa visokim, srednjim i niskim onkogenim potenciijalom. Ako žena utvrdi postojanje virusa u telu to ne znači da će ona dobiti karcinom. To su osobe koje treba češće da se kontrolišu, znači da su one u povećanom riziku i da treba da prate stanje.

U Srbiji je statistika zabrinjavajuća. Godišnje oboli oko 1.500, a umre 600 žena, što našu zemlju stavlja na neslavno treće mesto u Evropi po broju obolelih i umrlih u Evropi.

Govoreći jezikom brojki, praktično svaki dan se rak grlića materice dijagnostikuje kod pet žena, a nažalost dve izgube bitku sa tom opakom bolešću.

VIDEO: Stefan Karić se emotivnim videom oprostio od misice Dijane

(Telegraf.rs/ B.K.)

Komentari

  • Dragana

    Imala sam 2010.god u 30 toj god. sva sreća na vreme otkrili jer sam uvek redovno išla na kontrole,odstranili deo grlica,posle sve kontrole u redu bez ikakvih terapija i kasnije ostala trudna i porodila se.hvala dragom Bogu sto me sačuvao i lekarima sa instituta za majku i dete Gde je otkriven i sa n.fronta Gde je odstranjen,kontrolisan i Gde sam se porodila.moj savet ženama samo redovne kontrole i pozitiva!🤗

  • cipi

    Doktori zavlače i eksperimentišu jer nisu sigurni u svoje znanje tako sam izgubila sestru u sedamnestoj godini otkrili su joj ulizerozni colitis tako su je godinama patili i prebacivali od doktora do doktora dabi na kraju dobila rak crijeva ,da suje ispravno lijecili moja sestra bi jos bila ziva

  • Sestra

    Nazalost i ja sam ovako izgubila sestru sa isto godina🙁

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima