≫ 

Sklonili ste plesan i bezbrižno pojeli hleb? Pogrešili ste, evo zašto to može biti jako opasno

S visokim temperaturama i velikom vlagom svima može da se desi da se hleb ubuđa

  • 0
plesan, buđ, hleb Foto: Pixabay

Koliko puta ste do sada samo sklonili plesan koja se nahvaltala na hlebu i ipak ga pojeli jer niste imali drugi?

Ipak, stručnjaci savetuju da je bolje da to ne činite!

Aako primetite da se na hleb nahvatala plesan, uklanjanje “zahvaćenih” delova neće puno pomoći, budući da plesan ima mikroskopsko korenje, koje seže duboko ispod površine hrane na kojoj je najčešće vidljiva.

Iako bi bilo najbolje da proverite da li ima plesni na hrani pre nego počnete da jedete, ne uspevaju svi da budu stalno na oprezu.

Buđ, Plesan, Buđav hleb, Buđav lebac Foto-ilustracija: Profimedia

U suštini plesan koja se nahvata na hlebu ne može da vam naškodi, ali zabeleženi su slučajevi gde su ljudi imali ozbiljne alergijske reakcije koje buđ izaiva.

Alergija na buđ može da bude ozbiljna i da izazove nagli pad krvnog pritiska, oteža disanje i u retkim slučajevima može da izazove probelm sa kardivaskularnim sistemom.

Za ljude koji nisu alergični plesan ne može da bude štetna ukoliko joj niste izloženi tokom dužeg vremenskog perioda.

Kako biste izbegli buđanje hleba držite ga što više na vazduhu, ne kupujte više nego što vam je potrebno kako vam ne bi dugo stajao, a tokom ekstremno toplih dana ga možete staviti u frižider.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA