• 12

Učestali lek koji u Srbiji košta samo 170 dinara u Velikoj Britaniji je čak 26.000 dinara!

Nije neretko da ljudi dolaze ovde da ga kupuju

  • 12

Verovali ili ne, lek za hipotireozu koji se u Srbiji može kupiti za nešto manje od 200 dinara uz lekarski recept, u Velikoj Britaniji košta čak 26.000 dinara, odnosno 204 funte.

Šezdesettrogodišnja Jasna iz Vršca kojoj je pre 11 godina dijagnostikovana hipotireoza zbog koje joj je prepisan lek na bazi trijodtironina (T3), hormona štitne žlezde koji je veoma važan je suzbija simptomatiju ovog stanja, poput prekomernog umora, gojaznosti i melanholije.

Međutim, kada se pre tri godine zbog ćerkine udaje preselila u London shvatila je da je ovaj lek tamo i 150 puta skuplji nego u Srbiji.

Masaža vrata, Vrat, Bol u vratu, Lepota, Leđa, Bol u leđima, Štitna žlezda, Limfni čvorovi

Foto-ilustracija: Profimedia

Naime, ranije su pacijenti u Britaniji popunjavali formulare koje su predavali lokalnom zdravstvenom sistemu sve dok proizvođači nisu cenu podigli za 4.600 odsto!

- Isti lek je 2007. godine u Britnaiji koštao svega 4,46 funti, što je oko 500 dinara. Nekoliko godina kasnije je skočio na 204 funte! - ispričala je Jasna za "Telegraf".

Zdravstvene službe se pravdaju time da su ih visoki troškovi primorali da više ne pokrivaju pacijente, pa tako oni sada moraju direktno da traže alternativne lekove zbog previsoke cene u apotekama.

Jasna je stoga našla rešenje i dva puta godišnje dolazi u Srbiju gde kupuje ovaj prekopotreban lek koji ovde košta tek 170 dinara.

- Ne dopada mi se ni to što u rodnu zemlju dolazim samo da bih kupila lek, ali nemam drugi izbor. Prošli put sam kupila zalihu za 10 meseci - rekla je.

Lekovi za hormon štitne žlezde T3 su, inače osim u Srbiji, veoma pristupačni na čitavom području Balkana.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Ja

    U ovu priču ne verujem ja sam bravila od 99 god do pre par godina tamo čim napuniš 60 god ne plačaš ni jedan lek niti specijalističke preglede meni su i biopsiju radili,bilo je nešto sumljivo na sreču sve je ok,ovde ja plačam lekove koji ne idu na recept,tamo ni prevoz ne plačate kad imate 60god.Kad čujem u svetu nema ovo i ono tamo sam turista bila a imala sam sve beneficije kao i njihovi penzioneri

  • Deki

    Ako čuje Del boy za ovo stiže sa Rodnijem u nabavku, garant će povesti i Alberta hahahaha!

  • Čiča

    Sad će podići cenu i naši.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima