≫ 

Ako primetite sviranje u grudima, kašalj i lupanje srca javite se lekaru, evo šta može biti problem

Što se pre uspostavi dijagnoza, to će vaša pluća imati manje posledica

  • 0
astma foto: pixabay.com

Bronhijalna astma je hronična upala disajnih puteva koja dovodi do njihovog suženja i tegoba u vidu sviranja u grudima, otežanog disanja, kašlja, nedostatka vazduha i iskašljavanja.

- Astma je ponajviše vezana za osetljivost bronhija na respiratorne alergene. Ako se javi u najranijem detinjstvu onda je to obično nasledna astma - kaže za "Telegraf" dr Mijana Danilović, pulmolog dodajući da ako su pak, u pitanju odrasli ljudi, to znači da su učestale alergije prerasle u bolest i da imamo alergijsku astmu.

Važno je reći da ne postoji lek za astmu, ali postoje načini da se ona drži pod kontrolom, što pacijentima koji pate od astme ostavlja mogućnost da rade sve ono u čemu uživaju. Ove terapije uključuju lekove, imunoterapiju i izbegavanje teških fizičkih poslova.

- U većini slučajeva u pitanju je nasledni faktor ili posledica virusnih infekcija. Zato treba da se trudimo da koliko-toliko živimo zdravo, ne boravimo u sredinama u kojima vladaju duvanski dim ili bilo kakvi drugi respiratorni iritansi - dodaje.

Ukoliko je osoba koja pati od astme pušač, najbolji lek za nju će biti da prestane da puši. Redovna fizička aktivnost i plivanje su takođe odličan put do smanjivanja tegoba, ali i redovno sezonsko vakcinisanje protiv virusa gripa.

Astma, devojka, gušenje, pumpica Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak / Lekari upozoravaju da je smrt od asmatičnih napada u porastu

Osnovni simptomi astme su:

Sviranje u grudima

Nedostatak vazduha

Kašalj

Lupanje srca

Otežano disanje

Neprijatnost u grudima

Slabost

Nesvestica

Ako osetite neki od ovih simptoma zakažite pregled pulmologa u bolnici Euromedic gde možete uraditi i spirometriju, odnosno test plućne funkcije, ali i bronhodilatatorni test koji predstavlja ispitivanje plućne funkcije nakon udisanja lekova koji šire disajne puteve.

U pitanju je spriometrijsko ispitivanje u kojem se koriste lekovi koji se zovu bronhodilatatori (Berodual, Ventolin), a predstavlja brz, jednostavan i bezbolan metod kojim se procenjuje plućna funkcija.

(PR/T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA