≫ 

Žena boluje od retkog poremećaja zbog kog može da joj otpadne glava svaki put kad pomeri vrat

Rejčel Pighils živi u stalnom strahu od paralize ili smrti

  • 7
Rachel Pighills Foto: gofundme.com

Tridesettrogodišnja majka se plaši da bi glava mogla da joj otpadne svaki put kad pomeri vrat jer ima toliko redak poremećaj koji samo tri hirurga u svetu mogu da leče.

Rejčel Pighils ima atlantoaksialnu nestabilnost, koja se definiše prekomernim pokretima između prvog i drugog pršljena vrata.

Ovo je uslovljava da joj se kičma delimično dislocira svaki put kad pomeri glavu ulevo, što joj uvećava rizik za paralizu, pa je prisiljena da nosi kragnu kako joj ovo stanje ne bi "odseklo glavu iznutra".

Sa samo tri hirurga koja su u stanju da joj operišu nežnu kičmu, u toku je prikupljanje novca od 135.000 funti za operaciju u Španiji koja bi joj spojila vrat i lobanju.

Rachel Pighills Foto: gofundme.com

- Živim u neprekidnom strahu od paralize i smrti. Teško je objasniti takav osećaj. Ne mogu ništa da uradim. Odem na posao na nekoliko sati svaki dan, dođem kući i legnem na kauč. Ništa dalje od toga. Jedva da spavam. Odlazak u supermarket se smatra kao izlazak u grad za nas - kaže Rejčel.

Rejčel, koja ima dvanaestogodišnju ćerku, bila je zdrava do avgusta 2017. godine, kad je počela da uzima lek za preaktivni imunološki sistem. Počela je često da povraća, što ju je triput odvelo u bolnicu između septembra i oktobra.

Zbog ovoga je izgubila 38 kilograma za samo šest sedmica.

- Mislila sam da imam poremećaj u ishrani zato što nisam znala šta je u pitanju. Moje venčanje, koje je bilo zakazano za februar 2018, bližilo se, pa sam mislila da podsvesno želim da smršam zbog toga. Iako sam prestala da uzimam lekove, simptomi su se nastavili - priseća se Rejčel.

Kad je skener pokazao da nije u pitanju tumor mozga, Rejčel je rečeno da ima Adisonovu bolest u oktobru 2017. godine. Ovo se javlja kad telo ne proizvodi dovoljno hormona kortizola i aldosterona. Lečena je steroidima kako bi podigla nivo kortizola u svom telu (suviše nizak nivo može biti smrtonosan). Međutim, steroidi utiču na metabolizam i na način na koji se telo oslobađa masnoća. Mogu i da povećaju apetit.

- Uzimala sam mnogo steroida, ali sam i dalje gubila na težini. Venčanica mi je prekrojena na tri broja manju - kaže Rejčel.

Ubrzo je postalo jasno da joj steroidi ne ublažuju simptome.

- Ruke su mi drhtale, što je uzrokovao adrenalin. Bila sam iscrpljena sve vreme i mogla sam da zaspim u bilo kom trenutku. Došla sam do toga da više nisam mogla da vodim ćerku u školu jer sam mogla da zaspim za volanom - opisuje Rejčel.

Kad se selila u novi životni prostor, udarila je glavom u plafonski ventilator i simptomi su joj postali još gori. Upala je u adrenalinsku krizu (koja se dešava usled drastičnog pada kortizola) i otišla je u bolnicu, a onda i ponovo nedugo zatim.

Budući da su se i glavobolje pojačavale, išla je kod raznih doktora rešena da sazna šta nije u redu.

- Osećala sam takav bol u potiljku kao da nešto želi da mi probije glavu. To bi trajalo satima. Sedenje je bila agonija, a jedva da sam mogla da ustanem - objašnjava Rejčel.

Posle niza pregleda, platila je 1.300 funti za privatnu, detaljnu magnetnu rezonancu. Zamolila je da se fotografije pošalju doktoru Žiletu, neurohirurgu u Barseloni na kog je naletela na Fejsbuku. On joj je ustanovio atlantoaksialnu nestabilnost, kao i zakrivljenost kičme i cervikalno-medularni sindrom - kompresiju moždanog stabla.

Rachel Pighills Foto: gofundme.com

- Okret glave nalevo može da dovede do toga da se kičma delimično dislocira i mogla bih odmah da umrem ako se skroz dislocira - kaže Rejčel.

Doktori smatraju da je do ovoga doveo i njen nizak nivo kolagena, vitalne komponente vezivnog tkiva.

Rejčel trenutno sakuplja novac za dve operacije u Španiji. Rizik od "gubtika glave" će nestati posle ovih poduhvata, svi simptomi možda nestati, ali će joj ove operacije spasiti život.

Devojčici od 12 godina odstranjeno 3.5kg kose iz stomaka (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M. K. YU!

    11. avgust 2019 | 18:08

    Nekaje jebo je pas, svi" koi drze pse, kao kucne ljubimce.. Bjezite od njih. Toje zarazena zivotinjska krv! Jebo ih Doktor, koi im je preporucio tu ljubav.! Da. Gospodo. Oprostite na moim brutalnim recima..ali nasem svijetu.. Nemoze se dogovoriti.. Stoka.. Stoku Voli. Eto.

  • Cika Velja

    11. avgust 2019 | 23:31

    Da otpadne glava...e jbg sad???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA