≫ 

Prvo je bila umorna, a onda joj se zavrtelo u glavi: "Da nisam otišla doktoru, bila bih mrtva"

Sa 23 joj je ustanovljena hronična bolest jetre

  • 0
Amanda Washek Foto: helphopelive.org

Žena kojoj je dijagnostikovana retka bolest jetre je srećna što je živa, a kamoli što će da zasnuje porodicu.

Amanda Vašek, dvadesetosmogodišnji velnes terapeut iz Pensilvanije, očekuje svoje prvo dete nakon transplantacije jetre od stare prijateljice - operacije koja joj je spasla život.

Amanda je dobro, jetra je pod kontrolom, a beba se razvija na najlepši mogući način.

- Nisam osoba kakva sam bila, ali sam dobila više nego što sam mogla da zamislim. Više poštujem život. Volim da se ujutru probudim s mišlju da mi jetra funkcioniše. Mogu da idem u duge šetnje sa suprugom, mogu da se popenjem na planinu, imam snove koje mogu da sledim i bez straha vidim da mogu da ih dostignem. Imam budućnost zahvaljujući donoru i hirurzima - kaže Amanda.

Njene muke su počele 2014. godine kad je osećala konstantni umor i muku, uprkos trudu da se oseti bolje. Imala je 23 godine, novopečena supruga spremna za novi život sa suprugom Džastinom. Nakon nekoliko meseci umora i mučnine, počela je da pati i od vrtoglavice, pa ju je suprug odveo u bolnicu.

- Kad sam se srušila na putu ka bolnici, shvatila sam da je u pravu što me je tamo poveo. Nisam mogla ni da stojim, a kamoli da šetam sama. U bolnici sam dobila i žuticu - priseća se Amanda.

Odveli su je na transfuziju, ali joj se stanje narednih dana nije poboljšalo, pa je poslata u bolje opremljenu bolnicu. Amanda je tad shvatila da nešto ozbiljno nije u redu. Nakon dve sedmice, ustanovljen joj je primarni sklerozirajući holangitis, stanje za koje veruje da je imala većinu života, ali da joj se brzo pogoršalo nekoliko meseci pre dolaska u bolnicu.

Jedino rešenje za lečenje ovog stanja je transplantacija jetre, ali su doktori bili sigurni da joj ona neće biti potrebna narednih 5 ili 10 godina. Međutim, stanje je nastavilo da joj se pogoršava i stavljena je na listu za transplantaciju u septembru 2014. godine.

- Nekoliko meseci sam čekala da mi zazvoni telefon i da mi doktor javi gorko-slatku vest da je neko preminuo i da je ta jetra odgovarajuća za mene. Bila sam na stalnom oprezu.

Na veliku sreću, njena školska drugarica Madi, koja sada ima 28 godina, ponudila je svoju jetru kad je saznala šta se dešava. U avgustu 2015. godine, predloženo je da Amanda dobije 65% Madine jetre. Dobile su dva meseca da se pripreme.

- Kad se sve završilo, prebrodila sam i period neizvesnosti da li će sve biti u redu i jak virus nakon transplantacije. Uvek ću morati da idem na kontrolu i postoji mala mogućnost da će mi se sklerozirajući holingitis vratiti, ali postoji i velika da neće - izjavila je Amanda.

U februaru ove godine, shvatila je da je trudna. Sad deli svoju priču kako bi ohrabrila druge da doniraju svoje organe.

VIDEO: Evo šta vam sve ostane u kupaćem posle svakog izlaska iz vode

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA