≫ 

Marina, najmoćnija žena Velike Britanije: "Dva puta sam operisala rak, jer nisam obavila 1 pregled"

Danas, Marina se trudi da ulije hrabrost ženama da na vreme obave Papanikolau test

  • 1
Boris Johnson with wife MARINA WHEELER Foto: Profimedia

Nakon četvoro dece i uspešne karijere, Marini Viler je ustanovljen rak grlića materice. Marina je advokat, pisac i supruga trenutno najvažnijeg čoveka Velike Britanije - Borisa Džonsona, premijera zemlje i lidera konzervativne partije.

Danas, Marina se trudi da ulije hrabrost ženama da na vreme obave Papanikolau test koji ona nije obavila kad je trebalo.

Ovo je njena ispovest...

Rak grlića materice, operacija Foto-ilustracija: pixabay.com

- Pregled mi je bio zakazan za podne. Rekli su mi da je CT (kompjuterizovana tomografija, vid radiološkog metoda snimanja) brz i jednostavan. Uđeš i izađeš. Međutim, kad sam u čekaonici pogledala ljude oko sebe, osetila sam sumnju. Nisu izgledali zdravo.

Nekoliko nedelja ranije, u maju, saopštena mi je dijagnoza. Doktorovo objašnjenje je bilo jasno i konkretno - moraću odmah u ginekološko-onkološko odeljenje u bolnicu UCH (University College Hospital), najbolju za ovakav problem, jer imam rak grlića materice.

Pomislila sam kako je to apsurdno i kako nemam vremena za takve stvari. Trebalo je da napišem knjigu. Rok sam već dvaput prekoračila.

U UCH su mi rekli da su mi zakazali dve operacije, u sedam dana razlike. Druga bi bila moguća samo ako prva uspe. Rekli su da rak ne mari za mene, već oni. I zaista jesu, od starta do finiša.

Rak grlića materice, Materica, Vagina, Ginekologija, Foto-ilustracija: Profimedia

Moja savetnica mi je rekla mi bi sve moglo da prođe naopako. Rizik od post-operativnih krvnih ugrušaka bi bio ublažen ako bih šest sedmica nosila hirurške čarape, u toku leta. Dala mi je par da vidim. Bile su veoma bele i veoma tesne. Imate li u drugim bojama, pitala sam. "Samo u maslinasto-zelenoj i ružičastoj", glasio je odgovor. Nažalost, ne.

Sedmica između operacija je brzo prošla. Četvrtog jula je obavljena prva. Nakon nje, bila sam euforična zajedno sa svojim sinom. Cela porodica je bila uz mene. Bila sam živa i osećala sam se dobro. Pogledala sam u abdomen i rane su se činile malim. Pomislila sam kako nema potrebe da bacim svoj dvodelni kupaći kostim.

Histologija nakon operacija je bila jasna - rak se nije raširio. Još ne mogu da vozim bicikl, trčim ili vozim. Ali mogu da pišem.

Odbijala sam hirurške čarape, ali sam im se konačno pokorila. I one su učinile ono za šta su stvorene. O, radosti!

Rak grlića materice Foto: Pexels/Miguel Á. Padriñán

Sad sedim u bašti u Kornvolu. Puna je cveća. Sunce mi greje leđa. Čujem cvrkut ptica i ritmične talase mora. Nastavila sam rad na knjizi, a završavam i druge stvari.

Pojedine unutrašnje organe sam izgubila jer više nemaju funkciju. I to je u redu - kaže Marina.

VIDEO: Ispovest Gorice, koja je pobedila kancer jajnika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lav

    12. avgust 2019 | 16:50

    NAROD UMIRE OD KARCINOMA DOK SE NEKO BOGATI U SVETU U PRINCIPU IMAS LOVEZIVIS ZA SIROTINJU HEMOTERAPIJE ZRACENJE ILI DA ZBIRA TRAVKE DA PREZIVI. ETO OVO JE NOVI VEK TAKO SE ZIV A LJUDI NISU ZA TO KRIVII

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA