≫ 

Pića koja pijete svakodnevno povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara i demencije

Piće kao što je dijetalna koka-kola možda se čini zdravijim, ali su eksperti prikazali šta samo dve limenke mogu da učine vašem telu

  • 1

Za sladokusce, dijetalna pića predstavljaju bolju alternativu od onih koja su puna šećera. Iako imaju manje kalorija, pijenje zaslađenih napitaka može dovesti do drugih posledica.

Stručnjaci su upozorili da dijetalna pića, kao što je dijetalna koka-kola, mogu uvećati rizik od srčanog i moždanog udara, pa čak i demencije.

Ispijanje dve ili više limenki dnevno može uvećati rizik od moždanog udara za jednu četvrtinu, kao i srčanu bolest za trećinu šanse. Uz ovo, i rizik od prevremene smrti je 16% viša nego kod onih koji nikad ne piju ova pića.

Limenka, pijenje soka, devojka pije sok

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Jedna studija u SAD pronašla je vezu između veštački zaslađenih pića i demencije. Oni koji konzumiraju ove napitke dostižu 2.9 puta više šansi da razviju Alchajmera.

Stručnjaci veruju i da velika konzumacija ovih pića može dovesti do štete u krvnim sudovima i do hroničnog zapaljenja.

Limenka, poklopac

Foto: Pixabay

Veštački zaslađivači povećavaju i apetit, pa zbog njih želite da jedete više, što može dovesti do gojaznosti i dijabetesa. Naučnici u bolnici u Masačusetsu veruju da zaslađivač aspartam povećava rizik od nagomilavanja kilograma. Ovo se dešava zato što šećerna zamena, fenilalanin, uzurpira rad metabolizma i povećava šansu od gojenja.

Međutim, pojedini britanski nutricionisti smatraju da veštački zaslađivači sa niskim brojem kalorija pomažu ljudima da se ne goje, a uz to dodaju i da su bolji za zube od šećera.

VIDEO: Da li je ona najveća prevara u istoriji seksi devojaka?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA