≫ 

Malena Mila (2) preminula od posledica sekundarnog utapanja: Kako je to uopšte moguće?

I te kako je moguće, a ovakvi slučajevi su najčešći kod dece

  • 22
bazen deca utapanje davljenje leto foto: pixabay.com

Dvogodišnja Mila preminula je pre nekoliko dana na Vlasinskom jezeru, a prvi rezultati obdukcije pokazali su da je preminula od vode u plućima.

Prema rečima njenog oca Miroslava Jankovića, simptome je pokazala tek uveče oko 20 časova kada joj je pozlilo, a pre toga je bila malaksala. Nažalost, lekari nisu mogli ništa da učine.

Iako izraz utapanje izvan vode strašno zvuči, gotovo nemoguće, ova situacija je izuzetno retka i naziva se "suvim" utapanjem ili sekundardnim davljenjem.

Vlasina planina, vlasinsko jezero Vlasinsko jezero / foto: Wikipedia/Vl

Ima i razlike između ta dva.

"Suvo" utapanje nastaje kada dete udahne vodu kroz nos ili usta zbog čega nastaje spazam u disajnim putevima i izaziva poteškoće u disanju.

Ovakva vrsta utapanja naziva se "suvim" jer voda nikada ne dođe do pluća zbog spazma glasnih žica. Smrt nastaje kada se glasne žice ne opuste i ne dozvole da vazduh stigne do pluća.

Sekundarno, odnosno odloženo utapanje nastaje kada dete udahne vodu u pluća, a dovoljno je da to bude samo jedna kafena kašičica da izazove infekciju ili edem (oticanje). Edem može nastati satima, pa čak i danima nakon što je dete imalo inicijalni kontakt sa vodom.

Smrt nastaje oticanjem malih vreća vazduha u plućima, sprečavajući ulazak kiseonika u krvotok.

Kupanje, deca, naočare za sunce, guma za plivanje, bazen Foto: Pixabay/Pexels

Simptomi sekundarnog davljenja:

- otežano disanje

- uporan kašalj

- davljenje

- letargija ili pospanost

- iritiranje

- povraćanje

Deca starosti od jedne do četiri godine su u najvećem riziku od davljenja i, iako su ovo retki indcidenti predstavljaju čak 60 odsto preminulih.

(POTRESAN VIDEO) Izvukli čoveka iz mora na Santoriniju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milisav

    18. avgust 2019 | 14:17

    Nista ne odlaze odgovrnost badleznih doktora koji su odbili da izadju na lice mesta i detetu ukazu pomoc, dali se moglo pomoci ili ne ostaje da se nagadja ali oni nisu uradili ono sro im je obaveza i u sto su se zakleli polafanjem Hipokratove zakletve.

  • VX

    18. avgust 2019 | 14:17

    Ma sad sve može da bude samo da lekar ne bude kriv.

  • Dragan

    18. avgust 2019 | 14:51

    Nekako mi ne pije vodu odloženo davljenje ipak bi lekari spasili dete. Neka počiva kraj Božijih andjela. Roditeljima moje doživotno saučešće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA