≫ 

Tropski talas ponovo stiže! Evo bez čega posebno ovih dana ne smete izaći iz kuće

Taman kad smo pomislili da će moći lakše da se diše

  • 4

Očekuje se da će do 26. avgusta biti sunčano i veoma toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom do 35 stepeni, pa sa sobom moramo nositi flašicu s vodom i OBAVEZNO se mazati kremom za sigurnu zaštitu od UV zraka.

- Svi koji nemaju potrebe da izlaze napolje neka ostanu kod kuće. Posebno oni stariji koji nemaju razloga da idu prevozom. Ovih dana neka završavaju sve poslove prepodne do 10 časova i popodne od 19h. Ukoliko morate da boravite napolju obavezno nosite vodu, a ja lično savetujem da u nju iscedite malo limuna jer odlično osvežava. Češće se umivajte i nosite lepezu. Krećite se osenčenom stranom ulice, ako je to ikako moguće - savetuje dr Dragoslava Mišetić.

Vrućina, vrelina, visoka temperatura, visoke temperature, hlađenje, rashlađivanje, voda, osveženje, topao dan, sunčano, toplo, sunce, Niška banja, VRELI DANI U NISKOJ BANJI Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Što se tiče kreme za zaštitu od sunca, ona pruža zaštitu jedino ako je naneta u dovoljnom sloju (2 mg na kvadratni centimetar kože). Čak ni kreme sa najvećom zaštitom (SPF 50 plus), ne pružaju stoprocentnu zaštitu, već upijaju do 98 odsto zraka. Deo UVB zraka prodre do naše kože čak i pod maksimalnom zaštitom.

- Toplotni udar nastaje kada se organizam pregreje, a prvi simtomi su groznica, mučnina i povraćanje. Najvažnije je da osobu koja je doživela toplotni udar prvo uvedete u neku rashlađenu prostoriju i date joj što više tečnosti - kaže dr Mišetić.

Sunčanje, krema za sunce Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Što se tiče dece, strani eksperti kažu da ne moramo da kupujemo posebnu kremu za sunčanje.

- Mnogo skuplje kreme za zaštitu od sunca ne znači da su i bolje. Najbolje je da kupite faktor koji će vaša deca najviše želeti da mažu. Možda vam ovo zvuči neverovatno, ali postoji razlika u osećaju kada nanesete različite kreme pa ne bi bilo loše da zapamtite koju je vaše dete najviše volelo da maže i da se zadržite na toj kremi - kaže dermatolog Metju Gas.

Prema njegovom mišljenju deca treba da budu prekrivena faktorom 30 i van letnjih dana, od marta do oktobra.

Vrućina vreo talas visoke temperature Foto: Tanjug/AP

Kad govorimo o razlici temperature u zatvorenom prostoru i spolja, moramo da obratimo pažnju na pojedine stavke kako bismo sačuvali naše zdravlje, kao i naših ukućana.

- Razlika u temperaturi spolja i unutra ne sme da bude veća od 5 do 7 stepeni. Na primer, ako je sada napolju 30 stepeni to znači da bi klima trebalo da bude podešena na 23 ili 24 stepena. Takođe je veoma važno da je redovno servisirate i perete pošto je ona izvor razmnožavanja bakterija i može izazvati sinuzit, odnosno infekciju gornjih respiratornih puteva, ali i upalu tetiva mišića vratnog dela i ramena - kaže dr Mišetić.

VIDEO: Pitali smo Beograđane kako se štite od toplotnog udara dok stoje na okretnicama bez hlada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA