≫ 

Šta kažu stručnjaci: U vodi koju pijemo ima tragova plastike, ima li razloga za paniku?

Svakodnevno kroz hranu i piće unosimo štetne materije u organizam, a sada se postavlja pitanje koliko je voda koju pijemo bezbedna...

  • 4
Vrućina, topao sunčan dan, rashlađivanje, voda za piće, cisterna

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je da u vodi koju pijemo pronađeni tragovi plastičnih materijala, odnosno čestice mikroplastike. Ono što sve interesuje, jeste u kojoj meri ove čestice utiču na naše zdravlje.

Prema navodima predstavnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO), količina plastike koja se nalazi u pijaćoj vodi nije razlog za brigu. Ipak, upozorili su da je potrebno uraditi detaljnije analize i na svaki način sprečiti zagađenje životne sredine.

swimming

Foto: Pixabay.com

Nakon saopštenja SZO, reagovalo je i Udruženje za zaštitu zdravlja pri UN i istaklo da još uvek nema razloga za brigu ovim povodom. Prema istraživanjima koje su sprovele obe organizacije, čestice plastike su toliko zanemarljive da hemijski aditivi i druge štetne materije koje ovaj materijal sadrži ne mogu da prodru u ljudsko tkivo.

Otkud plastika u vodi?

Run for the Oceans_akcija

Foto: Promo

Do stvaranja čestica plastike u vodi dolazi prilikom razgradnje različitih materijala koje je proizveo čovek. Količina koju nazivamo "mikroplastikom" varira od udruženja do udruženja. Dok Američka okeanska i atmosferska aasocijacija tvrdi da pod ovu kategoriju potpadaju komadići veličine do 5 milimetara, većina drugih udruženja koje se bave zaštitom životne sredine ima rigoroznije kriterijume, te i manje komade podvodi pod ovu kategoriju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    23. avgust 2019 | 16:22

    Ja se ne bih slozila da je voda savrsena.Pre svega cevi kroz koje prolazi su prastare ,negde i olovne i teski metali dospevaju u vodu.S obzirom da stalnoi postoji kontradiktorna polemika o kvalitetu vode ja koristim kucni aparat za preciscavanje vode Nobel i zmam da voda koju pijem nema mehanickih necistoca pa ni plastike ,hlora ,hlornih jedinjenja pesticida ,bakterija i virusa i teskih metala.

  • Mu

    23. avgust 2019 | 15:09

    Ja kao strucnjak kazem da nema, zasto bi i bilo, evo jedem plasticno voce godinama, fantasticno se osecam

  • Lenka

    25. avgust 2019 | 12:56

    Kakva se voda pije sa česma dobro i dobro sam. Još pogotovo posle kiša verujem da su cevi tada pune zemlje i mulja koje kakvog. Zato ko čovek pijem prečiščenu vodu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA