Zbog mode s početka 2000-ih mnoge Srpkinje danas jure kod lekara jer tada nisu znale za nus-pojave

Sećate se kada su svi masovno stavljali silikone u usne?

  • 18

Biopolimer (tečni silikon) predstavlja sintetski materijal koji nastaje polimerizacijom i ukrštanjem osnovne jedinice ovog hemijskog jedinjenja.

Biopolimer nije registrovan za upotrebu kako u našoj tako i u zemljama Evrope i SAD-a, i samim tim njegova upotrebna nije dozvoljena a njegovo plasiranje i prodaja na tržitu su van bilo kakve kontrole vezane sa sterilnost i bilo kakvu kontrolu kvaliteta i sastava, piše "Stetoskop Info".

S obzirom na to da predstavlja sintetsku supstancu koja se ne razlaže, može da dovede od umerenih do izraženih reakcija organizma na strano telo.

Ovaj materijal je ipak do pre desetak godina bio primenjivan kao tzv. trajni filer, a najčešće i najviše za povećanje usana. Danas se u velikom broju susrećemo sa komplikacijama i posledicama vezanim za upotrebu biopolimera.

Najčešće komplikacije kod ugradnje biopolimera:

otok

neprirodna tvrdoća usana kao posledica stvrdnjavanja sintetskog materijala

asimetrija

defermiteti usana i stvaranje granuloma ( grudvica) kao posledica prirodne odbrambene reakcije tela na strano telo odnosno strani materijal

infekcija

curenje silikonskog materijala do nekroze (izumiranja) tkiva i ove komplikacije prevazilaze estetsku problematiku i kao takve zahtevaju ozbiljno hirurško lečenje jer predstavljaju opasnost po zdravlje pacijenata

Komplikacije su neminovne, razlika je jedino u tome kada će se komplikacija javiti, kao rana, odmah nakon aplikacije biopolimera ili kao kasna nekada i desetak godina nakon upotrebe, u vidu promene položaja materijala koji se pomera pod dejstvom gravitacije i tada postaje vidljiv i estetski neprihvatljiv.

Pitanje sa kojim se lekari svakodnevno susreću u svojoj praksi je: Kako se rešiti biopolimera?

Jedini način uklanjanja biopolimera je hirurško uklanjanje.

Pre operacije je potrebno doći na detaljan klinički pregled kod specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije i u sklopu pripreme za operaciju je potrebno uraditi osnovne biohemijske analize i krvnu sliku.

Ova operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji i u zavisnosti od količine biopolimera koji je primenjen traje od 45 minuta do oko sat i po.

Ešli, Ovčiji loj, Ovčija mast, Usne Foto: Profimedia

Oporavak posle operacije

Nakon operacije pacijentkinje se otpuštaju na kućno lečenje, primenjuje se antibiotska terpaija kao i analagetska terapija, a skoro uvek je oporavak praćen otocima koji prolaze nakon 5 do 7 dana.

Dan nakon operacije je dozvoljenja toaleta usne duplje i unos tečnosti a dva dana nakon operacije i unos hrane.

U visoko procentu uspeh operacije je potpun, što podrazumeva vraćanje prirodnog oblika, volumena i jedrine usana, a izuzetno retko je potrebno biopolimer odstranjivati u više etapa.

Da li ostaje ožiljak?

Ožiljak nije uočljiv jer se nalazi na sluzokoži usne, sa unutrašnje strane, a konci se skidaju nakon 10 dana.

Umesto biopolimera preparati na bazi hijaluronske kiseline

Danas se na tružištu nalazi desetak preparata na bazi hijaluronske kiseline koji su registrovani i potpuno ispitani i kao takvi se primenjuju za korekciju bora, jagodica, povećanje usana itd.

Ono što je najbitnije je da za primenu hijaluronskih filera izaberete specijalistu plastične, rekonsturktivne i estetske hirurgije jer je tehnika injektiranja podjednako bitna kao i izbor adekvatnog materijala. Zdravlje i lepota nikada nisu na popustu, i izbor lekara se ne sme praviti na osnovu cene već isključivo na osnovu profesionalnih kvalifikacija.

(Telegraf.rs/Stetoskop.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👩🏼‍🔬👩🏼‍💻👩🏼‍🏫

    25. avgust 2019 | 20:34

    Plastične kese se zabranjuju, a omladina nam puna plastike!?!

  • DARKO 100%

    25. avgust 2019 | 20:30

    Na kraju ce svi da zavrse u Jagodini kod Palme kao vostane figure

  • AnanaS

    25. avgust 2019 | 23:08

    Samo vi ženite ove izoperisane pa se posle češkajte kad vam deca budu imala uši ko Dambo, nos ko nož za burek i zube ko ciganska taraba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA