5 načina da guglate zdravstvene simptome, a da ne mislite da ćete umreti

Ne mora da znači da internet ima validnije ili više informacija nego vaš doktor

  • 1

Ne treba da se postidite ako se na internetu raspitate o svom zdravlju pre nego što odete na pregled kod izabranog lekara, ali ne bi trebalo ni da situaciju pretvorite u duel "internet protiv lekara".

Budite samouvereni, ali uviđavni

Nema razloga da imate grižu savest da izabranom lekaru kažete da ste se o svojim simptomima već raspitali na internetu. Vaše zdravlje vama znači više nego ikom drugom, pa pirgrlite informacije do kojih ste došli. Možda i vašem lekaru to pomogne kako bi bolje procenio vaše stanje. Ali, važno je da se setite da je on stručnjak i da poštujete njegovu vremensku ograničenost. Pre zakazanog pregleda, napravite plan kako da mu predstavite svoje istraživanje kako bi bolje razumeo sve što govorite, a da to bude u opsegu vašeg rezervisanog termina.

Fokusirajte se na simptome

Vi ste jedini koji tačno znate šta zapravo osećate, pa svoje simptome zapišite na papir, na primer - glavobolja, ošamućenost, probavne smetnje. Budite jasni i konkretni. Ako shvate da treba podrobnije da čuju o određenom simptomu, reći će vam da opširnije objasnite.

Beograd, dermatološki pregled na Trgu Republike Foto: Tanjug/STR

Proverite svoje izvore

Internetom kruže dezinformacije, pa obratite pažnju da li je kredibilan sajt koji ste posetili.

Nemojte da se zanesete

Ne paničite, ma šta god saznali o svojim simptomima ili potencijalnoj dijagnozi. Često se dešava da nam se najgori mogući scenario vrti u mislima, ali to nije vaš cilj. Ostanite mirni i prisebni. Fokusirajte se na ono što osećate, kao i na prikupljanje informacija i da treba detaljno da poragovarate sa svojim lekarom. Neka on bude taj koji će vam odrediti dijagnozu.

Ne igrajte se duela "internet protiv lekara"

Kad se raspitujete o svom zdravlju online to ne mora da znači da internet ima validnije ili više informacija nego vaš doktor. Na pregled idete kako biste imali razgovor, a ne da izazivate njegovo znanje. Nameračite se tako da mu bude jasno da zajedno želite da dođete do rešenja. Budući da ćete imati detaljniji uvid o svojim simptomima, moći ćete i da bolje razumete ono što vam doktor kaže. Uzajamno poštovanje je veoma bitno, kao i da drugu osobu saslušate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    26. avgust 2019 | 22:24

    Ako guglate onda morate iz vise razlicitih izvora da se informisete da bi mogli pravilno da kordinirate u daljoj pretragi,ali nije dobro ni biti opsednut sa time jer postoji mogucnost da upadnete u trip da bas vi bolujete od te bolesti i koliko ste ludi idete na internet i sami sebe lecite a mozda i niste vi taj dobitnik te neke bolesti, tako prvo kod strucnih ljudi pa ako oni ne mogu resiti problem onda vam je sve dozvoljeno i pravo na samoiscelenje jer niko nezna kad i gde ce naci lek za sebe, tako nema predaje😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA