≫ 

"Kako je moguće utopiti se u Olimpik Biču?": Odgovor je više nego jednostavan i može se desiti svima

Prošlog vikenda nesrećni momak iz Srbije, Stefan P. (19) utopio se na plaži Olimpik Bič u Grčkoj

  • 9
Strefan

Foto: Facebook

Plaža na kojoj se momak kupao nije imala spasioce jer su se samo dan ranije povukli s plaže zbog finansijskih problema između spasilačke službe i opštine.

Ne samo što na plaži nije bilo spasilaca, nego nije bilo ni dežurnog lekara koji je na lice mesta došao tek nakon osam minuta od nesreće, a niko na plaži nije umeo mladiću da pruži prvu pomoć.

Ovo nije prvi put da odrasle osobe za koje se tvrdilo da su dobri plivači dožive ovakvu tragediju.

Ako ste mislili da dobri plivači ne mogu da se udave, varate se. Ova tvrdnja uopšte nije tačna.

Faktori rizika koji i najbolje plivače mogu da prevare i onesposobe mogu da budu različiti, a evo nekih:

Osobe koje su pod dejstvom alkohola ili droga umeju da precene svoje sposobnosti u plivanju. Alkohol je u preko 70 odsto slučajeva uzrok davljenja, pogotovu kod tinejdžera jer pripitost utiče na ravnotežu, prosuđivanje i koordinacij, a ti efekti su pojačani na suncu i visokim temperaturama.

olimpik bič,  Olympiaki Akti (Olympic Beach)

Foto: Wikipedia/Edal Anton Lefterov

Za vikend je u Grčkoj bila veoma visoka temperatura koja utiče na psihofizičko stanje ljudi.

S druge strane hronične bolesti kao što su epilepsija, "ong-QT syndroma", hipertenzija, diabetes mellitus, depresija, anksioznost, autizam ili akutna stanja tipa infarkta miokarda, plućnog edema i slično, faktori su rizika utapanja.

Čak se i najiskusnijim plivačima dogodi mišićni grč i tada je vrlo teško izaći iz vode. Zato je važno da kada se kupate uvek neko ide sa vama jer vam ta osoba sigurno može pomoći ili pozvati pomoć.

Jako je važno da poznajete svoje mogućnosti. Ako niste dobar plivač nemojte ići u dublju vodu gde ne možete da dotaknete dno. Nemojte da pokušavate da držite korak sa iskusnim plivačima. Ako vam se učini da ste umorni, obavezno izađite iz vode odmah i odmorite se.

Ako nameravate da skačete u vodu, prvo proverite da li na tom mestu ima skrivenih stena. Kad god plivate, nastojte da izbegnete ono opasno "previše" - da budete previše umorni, da se previše udaljite od prijatelja, da vam bude previše hladno, da previše boravite na suncu. Ako ste dugo po suncu vozili bicikl ili ste samo zadremali sunčajući se, ni ne pomišljajte da se rashladite skokom u hladnu vodu, jer bi to verovatno izazvalo mišićni grč.

Ako vam se u vodi dogodi mišićni grč, nastojte da ne paničite. Opustite se na površini vode i pokušajte sami da ga se oslobodite masiranjem, ili zovite u pomoć.

Kako navodi portal Nikana.gr godišnje u Grčkom moru se utopi više od 400 ljudi. Po nekim statistikama to su obično muškarci između 20 i 24 godina, a u rizičnim grupama su i deca do 5 godina i starije osobe.

(VIDEO) Izvukli čoveka iz mora na Santoriniju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiši

    27. avgust 2019 | 12:32

    Posto sam prethodnih godina isao u Bugarsku na more ove sam resio da malo promenim i da vidim tu famoznu Grcku (Hanioti). I osim prljavih plazi, gramzivih Grka, neuredjenih javnih parkova i decjih igralista nisam video nista famozno. Posebno me je iznenadilo koliko malo spasioca ima. Ja ih nisam ni video ali zena mi evo dobacuje da je bio jedan al ja ga ne videh. U Bugarskoj je jedan spasilac non stop do kolena u vodi i zavodi red (cak budu i dosadni mada kazu da je Crno more jako opasno). I tako na po 100-200 metara. I plaza se cisti svakog dana.

  • FANTOM

    27. avgust 2019 | 12:30

    Aman ljudi na ovu plazu vise ni u snu! Plivas trista metara i umoris se od plivanja a onda stanes na dno a voda ti do pupka! Baska neke plave meduze , ima ih na kilo da prosto izgubis volju za kupanje. Spasioca nije bilo niti su predvidjeni sem nekih zastava koje oznacavaju opasnost. Ja jeo peceni kukuruz za 1,5 eura od nasih iz Pirota na setalistu! Srba ko pleve!!!!

  • Dacha

    27. avgust 2019 | 12:07

    Koliko ja zakljucih na osnovu svega procitanog zdrav i trezan covek tesko da moze da se utopi iz cistog mira pogotovo u plicoj vodi i na osnovu svega ovoga moze se zakljuciti da je ovaj decko ili bio pijan (sto je vrlo moguce) ili je imao nekih zdravstvenih problema i da je nazalost zbog toga nastradao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA