≫ 

Ovako izgleda ruka koja umalo nije amputirana posle 17 sati spasavanja

Bojao se da će ostati bez ruke nakon užasne nesreće

  • 3
Bolnica ST GEORGE'S HOSPITAL, ruka Foto: ST GEORGE'S HOSPITAL

Plastični hirurzi su uspeli da sačuvaju ruku stolara nakon 17 sati operacije posle nesreće u kojoj joj ju je isekao sa električnom testerom.

Englez Entoni Leliot (46) se ne seća mnogo detalja 30. maja dok je sekao daske.

Odvezen je u bolnicu St George's Hospital, a hirurg, dr Rodžer Adlard, bio je suočen sa skoro pa potpuno isečenom rukom. Zajedno s kolegama, hirurg je rekao da je ovo najsloženija amputacija koju je izveo u životu.

Pošto su mu sredili kosti, nerve i arterije su preuzeli iz podlaktice i stopala i zašili ih u njegovu ruku.

Od osam sati uveče do devet sati ujutru, hirurzi su sve prespajali kako bi mu vratili osećaj u prstima. U još jednoj operaciji, njegova ruka je prikačena za njegovu preponu na dve sedmice kako bi koža počela da mu raste na dlanu, a onda mu je ruka odvojena kako bi počela sa zalečenjem.

Bolnica ST GEORGE'S HOSPITAL, ruka Foto: ST GEORGE'S HOSPITAL

Danas, gospodin Leliot, kom je srednji prst amputiran, ponovo uči da koristi ruku i trenutno je u stanju da podigne hemijsku olovku.

- Ne mogu to da opišem jer sam očekivao da ću se probuditi bez ruke. Sad pokušavam da je vratim u funkciju. Neverovatno je. Zaista sam zahvalan. Nega koju sam primio je bila fantastična - rekao je Entoni Leliot.

Međutim, Leliot se ne seća mnogo od trenutka u kom je isekao ruku.

- Kao da to nisam bio ja. Kao da se mozak igrao sa mnom. Video sam sebe i šta sam uradio. Krv je šikljala na sve strane. Samo se sećam kad sam stigao u bolnicu gde su me dočekali doktori. Nisam mogao da ih prebrojim - priseća se Leliot.

Dr Adlard, koji je bio glavni u smeni kad je gospodin Leliot dovezen, bio je u šoku s kakvom vrstom traume se pacijent suočava.

Bolnica ST GEORGE'S HOSPITAL, ruka Foto: ST GEORGE'S HOSPITAL

- Izvršio sam možda tri-četiri amputacije u životu, a ovo je najzahtevnija sa kojom sam se susreo. Verujem da bi mnogo doktora koji bi videli ovakvo stanje ruke, odmah ocenili da se ne može spasiti. Znao sam da mi je potrebna podrška, pa sam angažovao još nekoliko kolega koji su mi pomogli - kaže dr Adlard.

On napominje i da se uvek trudi da da sve od sebe ako se nešto može spasiti.

Neverovatno je to da je gospodin Leliot uspeo da povrati pokret u ruci 13 sedmica nakon nesreće. Ima redovne vežbe ruke sa timom specijalizovanih fizioterapeuta. Sledeći korak bi bio da koristi ključ i otključa vrata.

U budućnosti se očekuje da će Entoni moći i da skupi pesnicu kako bi držao čekić, ali je potrebna dodatna operacija koja bi zamenila nedostajuće tetive u njegovim prstima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kan Tengri

    29. avgust 2019 | 09:37

    Pišete o strancima, a moj kolega se isto tako povredi, na istoj mašini samo još gore, i na banjici su mu spasili ruku. Treba da cenimo sebe malo više umesto sto veličamo strance.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA