≫ 

Nutricionistkinja upozorava: Rigoroznim dijetama ne postižemo ništa osim što uništavamo organizam

U kojoj meri rigorozni režimi ishrane narušavaju zdravlje i šta se u našem telu dešava kada gladujemo, otkrila nam je nutricionistkinja Maja Astaloš

  • 0

Gotovo da nema osobe koja muči muku s viškom kilograma koja u jednom trenutku nije posegnula za brzim rešenjem.

Uvek popularne restriktivne dijete obećavaju neverovatne rezultate u najkraćem vremenskom roku, ali po koju cenu?

O tome u kojoj meri rigorozni režimi ishrane narušavaju zdravlje i šta se u našem telu dešava kada gladujemo,  razgovarali smo sa nutricionistkinjom Majom Astaloš.

Maja-Astalos-Foto-Facebook Nutricionistkinja Maja Astaloš, Foto: Facebook

- Kad ne unosimo dovoljno hranljivih materija u organizam, prvo što se dešava u našem telu jeste pad energije, odnosno usporava se bazalni metabolizam. Bazalni metabolizam je osnovna energija koja se troši za rad unutrašnjih organa i disanje. Ako kroz ishranu ne unosimo dovoljno nutrijenata koji mogu da ga "pokriju", naš organizam je pod jednom vrstom stresa. Reakcija tela jeste da spušta nivo energije koja mu je potrebna da preživi u bukvalnom smislu - ističe Maja.

Često slušamo u takozvanim uspesima rigoroznih režima, o velikom gubitku kilograma koje su osobe na dijeti u kratkom vremenskom roku postigle, ali da li je vaga pokazatelj pravog stanja?

- Rigoroznim dijetama ne postižemo ništa drugo nego da oborimo imuni sistem i usporimo metabolizam, a gubitak koji vaga očitava odnosi se na smanjenje vode u telu i slabljenje mišićne mase - kaže nutricionistkinja Astaloš i dodaje da je smanjenje mišićne mase izuzetno opasno po naše zdravlje - Da bi nadoknadio izgubljenu energiju, naš organizam bira lakšu opciju i umesto masti  "sagoreva" belančevine, odnosno proteine. Ukoliko ovaj proces dugo traje, smanjenje mišićne mase za posledicu ima ozbiljne zdravstvene probleme.

Jeremiah Peterson Printskrin: Instagram/jeremiahpetersonmontana

Koja su to oboljenja do kojih dolazi usled dugog držanja strogih režima ishrane?

- Negativne posledice se najpre osećaju na polju hormona. Jedno od najčešćih oboljenja jeste insulinska rezistencija, što je danas sve češća pojava kod mladih, ali i osoba srednje dobi. U najvećem broju slučajeva pogađa pripadnice ženskog pola, budući da su one te koje su najviše opterećene dobrim izgledom i kilažom. Gubitak ciklusa je takođe vrlo česta pojava. Treba naglasiti da je ovo problem koji se prilično teško rešava, odnosno potrebno je da prođe dosta vremena da se vrati u normalu.

Takozvani "jo-jo efekat", odnosno brzo vraćanje izgubljenih kilograma nakon dijete, česta je pojava kod instant režima.

- "Jo-jo efekat" se ne dešava samo zbog povratka na stari režim ishrane nakon rigorozne dijete. Da, to jeste u osnovi priče, ali sve dok gojazna osoba ne promeni način razmišljanja neće promeniti ni svoj izgled - smatra Maja koja na svoj fejsbuk stranici "Nutricionista Maja Astaloš - brzo i zdravo mršavljenje" besplatno deli savete o pravilnoj i zdravoj ishrani i odgovara na pitanja svih koji  žele da budu vitki i zadovoljni.

Transformacija, dijeta, keto dijeta foto: instagram/southernketogirl

- Ako držite dijetu sa idejom da će ona trajati svega mesec, dva, tri, a da ćete posle ponovo moći da se vratite staroj, nezdravoj ishrani, naravno da će vam se kilogrami vratiti. Ako ne prepoznajete uzrok zbog kojeg ste gojazni, a u osnovi svake gojaznosti jeste neko nezadovoljstvo, i ukoliko ne donesete čvrstu odluku da taj uzrok uklonite, uvek ćete se boriti sa viškom kilograma. Iz iskustva znam da su osobe koje su disciplinovano se pridržavajući saveta nutricioniste, s dosta elena i sa stavom "Ja to mogu!" ušle u borbu sa suvišnim kilogramima uvek imale uspeha. Za razliku od njih, osobe koje su ceo proces doživljavale kao neku muku i moranje, nešto što je trenutno, nisu postigle značajnije rezultate. Suština jeste da morate da promenite način razmišljanja, a ne samo navike u ishrani - ističe naša sagovornica.

Osim što mogu ozbiljno narušiti naše zdravlje, Maja ističe još jedan veoma važan faktor zbog kojeg bi trebalo da se klonimo ovih instant režima.

- Svaka osoba koja ima višak kilograma mora da zna da rigorozni režimi ishrane nisu dobro rešenje, kao što nije dobro ni sami da se pridržavaju dijetalnih jelovnika koje su, na primer, preuzeli od prijateljice ili  našli u časopisima.  Svako ima različit metabolizam i različite potrebe, i zbog toga njegov jelovnik treba da bude individualan - zaključila je Maja.

(M.G./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA