≫ 

Urolog Vladimir Radojević o najčešćim bolestima urinarnih kanala kod građana Srbije

Simptomi urinarnih infekcija su često bolno i učestalo mokrenje, kao i bol u donjem delu stomaka ili slabinskom predelu.

  • 6
bubreg, Dr Vladimir Radojević Foto: Nikola Tomić, Pixabay

Organi urinarnog sistema učestvuju u regulaciji zapremine i sastava telesnih tečnosti u organizmu. Posredstvom urinarnog sistema i krvne plazme eliminišu se sve štetne materije, kao i višak vode i elektrolita i pri tome nastaje urin.

Centralni organ urinarnog sitema je bubreg. U njemu se stvara mokraća koje se kroz mokraćovod trasportuje do mokraćne bešike.

Veoma je važno da se u organizmu održava prirodni balans i unosi dovoljno tečnosti kako bi ovaj sistem organa nesmetano obavljao svoju funkciju. Dejstvom različitih faktora može da dođe do oboljevanja urinarnih kanala, a najčešće bolesti kod građana Srbije su:

- Najčešće su infekcije urinarnog trakta, pogotovo kod žena, kamenje u urotraktu, oboljenja prostate i poremećaji mokrenja. Nakon toga dolaze onkološka oboljenja, koja su, nažalost, poslednjih godina u porastu, ističe za Telegraf, urolog, doktor Vladimir Radojević iz Bel Medica.

Dr Vladimir Radojević Foto: Nikola Tomić

Kada mikroorganizmi iz debelog creva prodru u uretru (kanal kroz koji se iz mokraćne bešike urin izbacuje van), nastaje urinarna infekcija. U 80 odsto svih urinarnih infekcija izazivač je bakterija ešerihija koli.

Simptomi urinarnih infekcija su često, bolno i učestalo mokrenje, kao i bol u donjem delu stomaka ili slabinskom predelu. Moguća je pojava povišene ili visoke temperature, mučnina, povraćanje. Urin može da promeni boju od svetlo žute, što je normalno, do tamnobraon i crvene, a i miris urina može da bude neprijatan.

Kalkulozne bolesti urotrakta podrazumevaju pojavu kamena u šupljinama uroloških organa: bubreg (bubrežna karlica i čašica), ureter (kanal koji spaja burbreg i mokraćnu bešiku), mokraćna bešika, uretra (urethra, odnosno izvodni kanal iz mokraćne bešike).

Kamenje se u urotraktu stvara na onim mestima gde je protok mokraće mali, odnosno gde su šupljine velike, a to su bubrežne čašice, bubrežna karlica i mokraćna bešika. Iako tu primarno nastaje, na tim mestima dugo može da ne stvara smetnje i ne daje simptome. Tek kad se pokrene i zaglavi se u nekom od kanala, koji su anatomski uski (uterer i ređe uretra) dolazi do intenzivnih simptoma kao što su bubrežne kolike i retencija urina (nemogućnost mokrenja).

- U najvećem broju slučajeva, kamenje daje vrlo burne simptome, a to je renalna kolika ili bubrežni napad. To su bolovi koji se opisuju kao najjači koje čovek može da iskusi. Žene često navode da su ti bolovi jači od porođajnih, ističe dr Radojević.

Prostata, Anatomija, Muški reproduktivni sistem, penis, testisi Ilustracija: Profimedia

Bolesti prostate mogu biti zapaljenje prostate ili prostatitis, dobroćudno uvećanje prostate i karcinom prostate.

Prostatitis može biti akutan, odnosno brzog nastanka i veoma izraženih simptoma, ili hroničan, kada se tegobe vezane za zapaljene prostate razvijaju polako i traju dugo. Zapaljenje prostate je oboljenje koje može da nastane bez obzira na životnu dob.

Dobroćudno uvećanje prostate nastaje kao posledica uvećanja dela prostate koji se naziva "prelazna zona", čime ostali delovi prostate bivaju potisnuti ka periferiji - ka kapsuli prostate, a mokraćna cev stisnuta. Zna se da je proces vezan za starenje i da hormon testosteron i njegovi derivati imaju značajnu ulogu u kontroli rasta prostate.

Karcinom prostate spada u najčešća maligna oboljenja muškaraca i nalazi se na prvom ili drugom mestu po učestalosti u odnosu na sve maligne tumore, kod muškaraca posle 50. godine života.

Pravi uzrok nastanka karcinoma prostate još nije poznat. Zna se da postoje nasledne forme u oko 10 odsto obolelih, za koje je karakteristično oboljevanje mlađe populacije: oko 50. godine života. Sa starošću, rizik od obolevanja je sve veći.

bubreg Foto: Pixabay.com

Poremećaj mokrenja karakteriše se nemogućnošću pražnjenja bešike ili mokrenja uz punu mokraćnu bešiku, pri očuvanoj funkciji bubrega. Može da nastane iznenada, kao akutni poremećaj, koji ako se ne leči može da poprimi hronični karakter.

Pojava krvi u mokraći bez ikakvih bolova, pa makar se javila i pri samo jednom mokrenju, često je znak prisustva malignog tumora na bubregu ili mokraćnim potevima i bešici. Već prva bezbolna krv u urinu je znak alarma i neophodno je što pre obaviti detaljno ispitivanje urinarnog trakta da bi se isključilo ili potvrdilo prisustvo tumora na urinarnom traktu i odmah započelo odgovarajuće lečenje.

Tumori mokraćne bešike spadaju među najčešće tumore i javljaju se češće u starijoj životnoj dobi. Tumor u mokraćnoj bešici se u većini slučajeva može uspešno ukloniti operacijom kroz mokraćni kanal, a zatim se pacijent redovno kontroliše u određenim vremenskim intervalima zbog visokog rizika da se tumor pojavi ponovo.

Šta o najčešćim bolestima urinarnih kanala kaže urolog dr Vladimir Radojević pogledajte detaljnije u našem videu.

(Telegraf.rs/PR/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    4. septembar 2019 | 12:58

    Tema je više nego ozbiljna pogotovo za nas muškarce zbog prostate.Ja se lično nisam obazirao na simptome koji su relativno bili blagi a to su godinama sve sporija izmokravanja i bol u predelu prostate koji nije bio tako izražen već je više bila blaža tegoba sve dok nisam počeo češće da vozim bicikl radi rekreacije.Bol od vožnje bicikla je sad već bio naglašen što me navelo da malo guglam i dođem do pretpostavke da nešto nije u redu sa mojom prostatom a to nešto se ispostavilo da je nešto baš najgore a to je karcinom.

  • rade

    10. septembar 2019 | 15:30

    Malo-malo,imao sam kamen u besici,to je bilo strasno..ustanovili su da voda koju pijemo je puna kamenca.Na nagovor jednog prijatelja kupio sam Nobel uredjaj za preciscavanje vode i vise nemam nikakvih problema...

  • dr24

    11. septembar 2019 | 10:32

    Slažem se da su ove bolesti urogenitalnog trakta najčešće u našoj zemlji. Zato treba što više koristiti prečišćenu vodu koju je dobro namagnetisati jer takvu vodu ćelija bolje koristi, bolja je razmena materija između ćelije i vanćelijske tečnosti i znatno bolja hidratacija sluznica. Što se kamena u bubregu tiče čaj od peteljki trešanja i indijski tamjan su broj jedan za rastapanje kamena u bubregu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA