10 godina jeo samo pomfrit, hleb i čips: Zbog jednolične ishrane stradalo mu je najvažnije čulo

Više od decenije mladić je živeo na jednom obroku dnevno a koji se bazirao uglavnom na brzoj hrani i grickalicama

  • 4

Da jednolična ishrana može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje dokazuje primer jednog tinejdžera iz Bristola. Usled nedovoljnog unosa hranljivih materija u organizam, 17-godišnji Džejk je trajno izgubio vid.

Više od decenije ovaj mladić je živeo na jednom obroku dnevno, a koji se sastojao od pomfrita, kobasica prženih u dubokom ulju, belog hleba i čipsa.

pomfrit Foto: Pixabay.com

Džejk je vodio vrlo povučen život, nije se mnogo družio sa vršnjacima, najviše vremena je provodio uz svojoj sobi uz video-igrice. Jeo je tek da ne bi bio gladan, zato mu nije ni smetalo što se ne hrani raznovrsnije.

I sedam godina nije osećao nikakve posledice. Poslednje tri godine primetio je da slabije vidi, da bi mu nedavno lekari saopštili tragičnu vest. Usled neuhranjenosti, tačnije slabog unosa nutrijenata koji su neophodni svakom organizmu da se razbija i normalno funkcioniše, stradao mu je očni nerv.

- On je u organizam unosio dovoljno kalorija, to je jasno, ali ne i hranljivih materija. Kada je očni nerv počeo da strada, on je izgledao kao sasvim zdrav 14-godišnjak - izjavio je Džejkov lekar i dodao je da je gubitak vida izazvan nedostatkom vitamina B12 i D, kao i bakra.

- Ovo je moglo biti veoma lako izbegnuto samo da je Džejkova ishrana bila raznovrsnija, da je unosio hranu koja obiluje vitamina B12 i D, kao i bakrom - tvrdi doktor i napominje da takvu vrstu neuranjenosti sretao samo kod dece iz nerazvijenih zemalja trećeg sveta, poput Etiopije.

jaja Foto: Pixabay.com

U namirnice koje sadrže vitamin B12 spadaju: džigerica, riba, sir, mleko, jaja i školjke.

U namirnice koje sadrže vitamin D spadaju: riba i punomasni mlečni proizvodi, ali i manje privlačna goveđa jetra, sojino mleko, jegulja i riblje ulje.

U namirnice koje sadrže bakar spadaju: džigerica, bubrezi, riba, žumance, banane, grožđice, koštunjavo voće, suvo voće, orasi, ovas, soja, pirinač, pečurke, čokolada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    3. septembar 2019 | 11:52

    Nedostatak vitamina D, nije posledica ne unosenja hrane bogatom vitaminom D, vec je uzrok sto organizam ne moze da ga primi. Zato se moraju davati inekcije. Zapanjujuce je komiko ljudi ima manjka vitamina B12 i D1 i ako se zdravo hrane. Sama sam pogodjena.

  • Ris

    3. septembar 2019 | 13:01

    Video igre su problem,a ne hrana sto se vida tice.a hrana je problem za ceo oraganizam,tjst telo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA