≫ 

Oticanje nogu može ukazati na ozbiljne zdravstvene probleme: Nikako ne ignorišite ove simptome

Neprijatan osećaj težine u nogama često ukazuje na mnogo ozbiljnija oboljenja nego što vam se to na prvi pogled čini

  • 1

Ukoliko ne provodite osam sati u sedećem položaju i neudobnoj stolici u kojoj vam noge "vise", a opet imate otoke, moguće je da se radi o simptomu nekog ozbiljnijeg problema.

Postoji veliki broj razloga za oticanje nogu, a neki od najčešćih su:

Otečene noge, naduvene, otečeni zglobovi Foto: Shutterstock

- Preterana aktivnost u neudobnoj obući  - neudobna obuća ukoliko puno vremena provodite u njoj najčešće izazova oticanje nogu.

- Stara povreda - čak i kad je prošlo puno vremena otkako ste povredili nogu (npr. uganuli zglob) velika je verovatnoća da vam se otoci ponovo pojave. treba samo satvaljati hladne obloge i sačekati da nestanu.

- Limfedem - reč je o progresivnom oticanju nogu do kojeg dolazi kad se u u međućelijskom prostoru nagomilava limfa koja ne može da se odlije limfnom i venskom cirkulacijom. Ovo je teško, hronično, progresivno, dugotrajno i neizlečivo oboljenje.

Kapilari na nogama Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Bolesti vena - najčešće tegobe su oticanje i bol u nogama nakon dužeg stajanja, ali bolest može i da napreduje do pojave rana, odnosno venskih ulceracija. Jedno od urgentnih stanja je duboka venska tromboza koja se može komplikovati plućnom embolijom.

- Nuspojava uzimanja određenih lekova - veliki broj lekova može da izazove oticanje nogu i zglobova, zato treba odmah prekinuti s terapijom i obratiti se lekaru za pomoć.

- PMS - kod žena otoci mogu da se jave čak i u sklopu PMS-a, i to zbog disbalansa hormona estrogena i progesterona.

- Bolesti srca, jestre ili bubrega - oticanje nogu je jedan od najčešćih simptoma problema sa srcem, jetrom ili bubrezima. Ukoliko osetite i druge simptome poput umora, gubitka apetita ili  povećanja telesne težine, obavezno se javite lekaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Душан Краишник

    4. septembar 2019 | 10:20

    Ени отичу због вена генетика шта је ту је ,,, морам чарапе да носим без гуме горе иначе натекне,, све у свему иде!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA