Veliki broj Srba pije lekove za razređivanje krvi, a ove namirnice nikako ne bi trebalo da uzimaju

Istraživanja su pokzala da neka hrana neutreališe ili pojačava dejstvo antikoagulanasa

  • 0

Broje studije su pokazale da najveći broj stanovnika Srbije uzima terapiju koja je povezana sa srčanim oboljenjima. Među lekovima koji se najviše uzimaju spadaju antikoagulansi, odnosno medikamenti koji sprečavaju zgrušavanje krvi.

Ova terapija se prepisuje u različitim stanjima kod kojih postoji povećana sklonost ka trombozi (stavranju ugrušaka) i to kod srčanih bolesti - aritmije, stanja nakon infarkta srca, bolesti srčanog zaliska, zatim  u prevenciji moždanog udara i kod bolesti perifernog krvotoka.

lekovi Aspirin i nije tako zdrav kao što se ranije mislilo / foto: Pixabay.com

Kako je zadatak ovih lekova da razrede krv, treba biti veoma obazriv kod određivanja doze, ali  jer prevelika količina leka može izazvati fatalno krvarenje.

Isto tako, postoji hrana koja ima slična svojstva kao antikoagulansi, odnosno da sadrži određene supstance koje su hemijski slične salicilatima (aspirin), zbog čega se nikako ne preporučuje pacijentima koju su već na ovoj vrsti terapije.

U ovakvu hranu spadaju đumbir, kari, cimet, origano, pepermint, višnje, suvo grožđe, borovnice, grejpfrut, pomorandže i mandarine.

Pomorandže Foto: Pixabay.com

S druge strane, postoje i namirnice koje neutrališu dejstvo ovih lekova i to tako što. Primena velikih doza vitamina E, koji utiče na porast nivoa vitamina K, može umanjiti efekat antikoagulantnih lekova. Zbog toga se hrana koja sadrži veće doze vitamina E, poput spanaća i brokolija ne preporučuje ovim pacijantima. U ostale namirnice koje mogu poremetiti učinak terapije antikoagulansima spadaju riblje i sojino ulje, alkohol, veće količine belog luka i maslinovo ulje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA