Poražavajuća statistika: U svetu po ovome poznaju Srbiju, a istina je zapravo potpuno drugačija

Pola Srbije zapravo ne zna da pliva

  • 10

U zemlji čiji vaterpolisti decenijama dominiraju u svetskim bazenima, isplivao je jedan poražavajući podatak - pola Srbije ne zna da pliva!

Nedavno istraživanje je pokazalo da se čak 63 odsto mladih od 30 godina uopšte ne snalazi u vodi, a najviše neplivača ima u Nišu, Čačku, Novom Pazaru i Kruševcu.

Istraživanje koje je rađeno od 24. juna do 02. jula u 10 gradova Srbije na osnovu anketiranih 2.400 lica do 30 godina starosti od kojih je 25 spasilaca pokazalo je da su mladi u većini slučajeva neplivači.

Decak se davi, davljenje, utapanje, spasavanje, ruka Foto: Shutterstock

Spasioci svedoče ovom podatku uz potvrdu da su čak i većina posetilaca bazena i kupališta neplivači. Spasioci navode da kada čuju frazu “umem da se održavam na vodi” znaju da se radi o neplivaču koji se mnogo stidi što je neplivač. Takođe, veliki broj ljudi se osvežava uz ivicu bazenu ili u plićaku ako je reč o jezerima i rekama.

Čak 75 odsto neplivača nikada nisu bili na moru a mnogi od njih navode da dok su bili u osnovnoj ili srednjoj školi nikada nisu probali da nauče da plivaju jer nije bilo škola plivanja ili bazena u njihovom mestu.

Zbog čega smo potonuli u ovakvu statistiku? Imaju li mladi gde da nauče da plivaju? Da li bi možda trebalo uvesti te časove u škole i na fakultete? Može li država više da ulaže u plivališta? Odgovore na ova pitanja dao je ministar omladine i sporta gostujući u Jutarnjem programu sa Jovanom i Srđanom na TV Prva.

- Naša istraživanja koja se odnose na mlade od 15 do 30 godina pokazuju malo drugačije rezultate. Pokazuju da nije takva situacija u odnosu na znanje plivanja već da je takav procenat jer mladi nemaju mogućnost da odu na letovanje, te nemaju mogućnost da se na takav način ostvare. Ono što je istina jeste da smo mi omogućili programe koji za cilj imaju besplatno plivanje. – rekao je ministar omladine i sporta, ali i bivši vaterpolista Vanja Udovičić.

bazen deca utapanje davljenje leto foto: pixabay.com

Nažalost, nema svako selo, ali ni grad bazen ili kupalište. U Beogradu postoji šest javnih, odnosno velikih zatvorenih bazena dok, na primer u Budimpešti postoji čak 100.

- Sigurno je da i u Beogradu, ali i Budimpešti ima više bazena. Osim toga, na svakoj opštini imate dve škole koje imaju zatvoreni bazen koje sada apliciraju za finansiranje programa da se rekonstruišu bazeni koji nisu u funkciji. Želja je da zajedno sa Ministarstvom prosvete omogućimo đacima, ali i stanovnicima tih opština da koriste te bazene, da postoji više programa za besplatno plivanje.

Međutim, Udovičić ističe da je umnogome važna i svest nacije koja treba više pažnje da posvećuje fizičkoj aktivnosti.

- Na to bih posebno apelovao. Koliko ste vi vremena posvetili ove nedelje fizičkoj aktivnosti? Kako ste vi tu ideju preneli vašoj deci? Koliko ste svojim primerom bili primer drugima? Danas moramo da usađujemo zdrave navike našoj deci – fizičku aktivnost, umesto gledanja televzije, to su izazovi sa kojima moramo da se izborimo – zaključio je gostujući na TV Prva.

(Telegraf.rs/Prva)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    8. septembar 2019 | 11:37

    Istina ziva ja sam frapiran kad na plazi vidim koliko mladih cura i momaka iz srb ne zna da pliva

  • Djetic cg

    8. septembar 2019 | 11:41

    Svake god neku klinku naucim da pliva😉

  • Dare

    8. septembar 2019 | 13:01

    Sve pa i to polazi od kuce,roditelje ne zanima da decu nauce da plivaju,a klince je kasnije blam da se upisuju na casove ili traze od nekog da ih nauci..ranije uglavnom ko nije znao da pliva taj i nije isao na kupanje,danas nazalost mnogi se utapaju..pre mesec dana posle duzeg vremena odem na bazen jer vise volim kupanje u reci,olimpijski prazan a u srednjem nema igla gde da padne..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA