• 36

Pušači, da li ćete sada ostaviti cigarete? Umesto "PUŠENJE UBIJA" na paklici, evo šta će sada pisati

Da li će ovo nešto promeniti?

  • 36

Upozorenje „Pušenje ubija“ na paklicama cigara definitivno odvraća nepušače, ali i same pušače od konzumacije duvana, ali ne dovoljno.

Međutim, naučnici tvrde da su pronašli novi način da još više zgade cigarete onima koji puše, ali i onima koji rizikuju da postanu potencijalni pušači.

Naime, umesto da na samoj paklici pišu upozorenja ideja je da takva upozorenja pišu na svakoj cigareti ponaosob.

Duvan, cigarete, infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović/Telegraf/Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta Stirling na čelu sa dr Krafordom Mudijem došli su do podataka da su pušači osećali veći strah kada je na svakoj cigareti pisalo da pušenje ubija. Još gore su reagovali nepušači i oni koji puše povremeno i tako prestajali sa konzumacijom duvana.

Učesnici studije su izjavili da je poruka na cigareti izazivala veći strah u njima, jer bi je gledali sve vreme dok bi cigareta sagorevala ili stajala u pepeljari, pa je samim tim razmišljanje o prestanku pušenja bilo nametnuto svakim uvlačenjem dima.

- Ovakva upozorenja na svakoj cigareti su izazivala depresiju i zastrašivanje i svaki put delovala alarmantno uglavnom na grupu žena pušača, koje su izjavile da im cigareta posle toga više nije predstavljala uživanje – kažu autori studije.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Vladimir Paunovic

    Zapalim nekoliko dnevno i mislim da nije strasno za zdravlje. Kod kuce uz kafu ne pusim jer upalim ambilife preciscivac vazduha i desem kao na Zlatiboru pa mi nesto zao da zagadjujem vazduh.

  • Sara

    Ja takodje koristim precescivac vazduha od tada ne moram da brinem kada moj suprug pusi .

  • zoran

    Pusaci nisu ni svesni koliko se truju, ajde sto sebe truju, to rade svesno, ali truju i one oko sebe. Moja supruga je pusac, ja sam morao nabaviti Ambilife prociscivac vazduha, da bih mogao konacno udisati svez vazduh, oslobodjen duvanskog dima. Svima bih preporucio, ako ne mogu da se oslobode tog poroka, da bar postede ukucane i nabave prociscivac vazduha.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima