Pušači, da li ćete sada ostaviti cigarete? Umesto "PUŠENJE UBIJA" na paklici, evo šta će sada pisati

Da li će ovo nešto promeniti?

  • 36

Upozorenje „Pušenje ubija“ na paklicama cigara definitivno odvraća nepušače, ali i same pušače od konzumacije duvana, ali ne dovoljno.

Međutim, naučnici tvrde da su pronašli novi način da još više zgade cigarete onima koji puše, ali i onima koji rizikuju da postanu potencijalni pušači.

Naime, umesto da na samoj paklici pišu upozorenja ideja je da takva upozorenja pišu na svakoj cigareti ponaosob.

Duvan, cigarete, infografika Ilustracija: Nikola Jovanović/Telegraf/Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta Stirling na čelu sa dr Krafordom Mudijem došli su do podataka da su pušači osećali veći strah kada je na svakoj cigareti pisalo da pušenje ubija. Još gore su reagovali nepušači i oni koji puše povremeno i tako prestajali sa konzumacijom duvana.

Učesnici studije su izjavili da je poruka na cigareti izazivala veći strah u njima, jer bi je gledali sve vreme dok bi cigareta sagorevala ili stajala u pepeljari, pa je samim tim razmišljanje o prestanku pušenja bilo nametnuto svakim uvlačenjem dima.

- Ovakva upozorenja na svakoj cigareti su izazivala depresiju i zastrašivanje i svaki put delovala alarmantno uglavnom na grupu žena pušača, koje su izjavile da im cigareta posle toga više nije predstavljala uživanje – kažu autori studije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    11. septembar 2019 | 03:18

    Ne pušim, i osećam se superiorno u odnosu na marvu koja puši.

  • BralE

    8. septembar 2019 | 13:06

    Što se dzabe trudite, kad svi znamo da vama i nije cilj da ljudi prestanu sa pušenjem! Kad ste toliki mangupi, zabranite proizvodnju, prodaju i uvoz cigareta/duvana u zemlju i riješen problem!

  • Kol

    8. septembar 2019 | 13:25

    Moje muke i bolesti počele su tek kad sam ostavio duvan. Sad posle svega tvrdim nemojte ostavljati duvan, pogotovo ako ste pušač više decenija, samo smanjite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA