Pola Srbije kija i kašlje zbog alergije na ambroziju: Evo kada je vreme da se javite lekaru

Alergija na ambroziju je u punom jeku

  • 10

Ako sumnjate da imate alergiju, trebalo bi da zakažete pregled kod alergologa koji će Vam reći da li ste alergični ili ne. Alergolog je specijalista interne medicine koji se obučio za lečenje pacijenata sa alergijama. On može da dijagnostikuje da li pacijent reaguje na alergene i uputi ga kako da izbegne alergijsku reakciju.

Pregled alergologa je prijatan, ne zahteva pripremu i traje oko 30 minuta.

Kada je vreme za alergološki pregled?

Kada se javi kašalj, curenje iz nosa ili suzenje očiju u kontinuitetu duže od tri meseca na način da vam je teško da spavate ili radite.

Kada vam antihistaminici koji se kupuju bez recepta ne pomažu.

Kada često imate upalu sinusa, glavobolje, kijavice i infekcije ušiju.

Kada hrčete ili imate problema sa spavanjem usled otežanog disanja.

Kada imate drugih zdravstvenih problema, kao što su: bolesti srca, problem sa štitnom žlezdom, dijabetes, visok krvni pritisak, glaukom, uvećana prostata, problemi sa jetrom ili bubrezima. U ovoj situaciji, važno je da lekove protiv alergija ne kupujete i konzumirate na svoju ruku, već isključivo uz konsultaciju sa alergologom.

Deca i starije osobe uvek treba da se konsultuju sa alergologom pre nego krenu sa terapijom antihistaminicima.

alergija, kijanje, zena, cvece

Foto: Pixabay.com/ Alergija je jako uporna i teška za lečenje

Šta da očekujem od alergologa?

Potvrda da imate alergiju

Samo alergolog može da kaže da li ste alergični na neku supstancu ili ne. Često će se alergija mešati sa nekim drugim stanjima (kao što je npr. infekcija), te je neophodno da posetite lekara pre nego krenete sa bilo kojom terapijom i lečenjem.

Pronalaženje uzroka alergije (alergena)

Alergeni

Ako znate na šta ste alergični i šta su okidači alergijske reakcije, možete da preduzmete korake da biste alergijsku reakciju izbegli. Alergolog će predložiti i uraditi alergo testove koji će utvrditi koji su okidači kod pacijenta.

Plan lečenja alergije

Alergolog će vam dati tačne smernice kako da se ponašate i koje medikamente da uzimate u lečenju alergija. Ovo takođe obuhvata i smernice kako da se ponašate u situacijama kada jaka alergijaska reakcija nastupi.

Ispravna terapija

Lekovi za alergiju koji se kupuju bez recepta mogu često pomoći. Međutim, ima situacija kada takvi lekovi nisu biti od pomoći i tada će alergolog morati da vam prepiše recept za odgovarajući lek.

Kontrola simptoma i pravovremena reakcija

Alergolog može da pripremi pacijenta za sezonske alergije na vreme i da pomogne pacijentu da ublaži simptome kao što su curenje nosa, suzenje očiju...

Neke alergije su bezazlene, dok su neke veoma ozbiljne i mogu biti opasne po život. Kada osetite prve simptome alergija, obratite se lekaru i time obezbedite svom organizmu da se lako izbori sa alergijom i istu drži pod kontrolom.

(Stetoskop.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    8. septembar 2019 | 16:53

    Pitanje za drzavu, kada ce na pravilan nacin iskoreni ambroziju? Pre dve godine, cini mi se, mladi istrazivac je svojom tehnikom unistavao istu, u korenu. Bilo nam je skupo, da tom metodom radimo. A milioni cestica, te i kasnije godine, stete nam i dalje. Pozabaviti se ozbiljno problemom, a ne samo obecavati. Ne dozvoliti da nikne nova.

  • Pero Atropin

    8. septembar 2019 | 14:17

    Više mi je priče o Ambroziji preko glave:)

  • Bezimena

    8. septembar 2019 | 21:07

    Nema sta nisam pila, prosle godine sam i urbazon primala i nista mi nije pomogao. Evo i sada imam bas jaku alergiju i ne znam sta vise da pijem, znam samo da me sve svrbi, curi mi nos i izludecu 😞

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA