• 21

Imate problema sa nesanicom? Evo šta će vam pomoći ako ne možete da zaspite

Postoji trik za koji naučnici tvrde kako bi vam mogao pomoći da konačno u miru i brže zaspite

  • 21

Nesanica je jedan od velikih problema današnjice. Američka akademija medicine spavanja otkrila je da jedna od tri odrasle osobe u SAD ima simptome nesanice, a podaci pokazuju da se godišnje dogodi oko 100 hiljada nesreća izazvanih spavanjem za volanom.

Postoji trik za koji naučnici tvrde kako bi vam mogao pomoći da konačno u miru i brže zaspite.

U nedavno objavljenoj studiji u saradnji s UT Health Science Center u Hjustonu i Univerzitetom u Južnoj Kaliforniji, istraživači su utvrdili da topla kupka ili tuš jedan do dva sata pre spavanja može značajno poboljšati vaš san.

Topla kupka sat-dva pre odlaska u krevet podstiče čvršći san, u poređenju sa uobičajenim spavanjem bez kupanja. Takođe, ako se okupate ili istuširate u toploj vodi pre spavanja, 36 posto je veća šansa da ćete brže zaspati.

Insomnia, nesanica, krevet

Foto: Profimedia

Zašto topla kupka ili tuš pomažu? Naša telesna temperatura nije konstantna - viša je ujutro i uveče, a najniža je u toku noćnog spavanja.

Nakon tople kupke ili tuširanja, telo donosi veliku količinu protoka krvi na površinu, posebno u ruke i noge. Taj protok krvi donosi toplinu iz jezgra na površinu i odbija toplinu u okolinu, što uzrokuje pad telesne temperature.

Stoga, kupka ili tuširanje jedan do dva sata pre spavanja pomoći će vašem bioritmu i poboljšati vam san.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Komentari

  • zarko

    koliko je dobar taj anatomski jastuk...

  • zoran

    I ja koristim anatomski jastuk i glava me vise ne boli...

  • Julija

    Ija sam imala slicnih problema s nesanicom,probala i pokusava na razne nacine da resim ali se je to bilo kratkog daha.Po preporuci moje koleginice kupila sam anatoimski magnetni pro100 jastuk i resila se nesanice.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima