≫ 

Imate problema sa nesanicom? Evo šta će vam pomoći ako ne možete da zaspite

Postoji trik za koji naučnici tvrde kako bi vam mogao pomoći da konačno u miru i brže zaspite

  • 21

Nesanica je jedan od velikih problema današnjice. Američka akademija medicine spavanja otkrila je da jedna od tri odrasle osobe u SAD ima simptome nesanice, a podaci pokazuju da se godišnje dogodi oko 100 hiljada nesreća izazvanih spavanjem za volanom.

Postoji trik za koji naučnici tvrde kako bi vam mogao pomoći da konačno u miru i brže zaspite.

U nedavno objavljenoj studiji u saradnji s UT Health Science Center u Hjustonu i Univerzitetom u Južnoj Kaliforniji, istraživači su utvrdili da topla kupka ili tuš jedan do dva sata pre spavanja može značajno poboljšati vaš san.

Topla kupka sat-dva pre odlaska u krevet podstiče čvršći san, u poređenju sa uobičajenim spavanjem bez kupanja. Takođe, ako se okupate ili istuširate u toploj vodi pre spavanja, 36 posto je veća šansa da ćete brže zaspati.

Insomnia, nesanica, krevet

Foto: Profimedia

Zašto topla kupka ili tuš pomažu? Naša telesna temperatura nije konstantna - viša je ujutro i uveče, a najniža je u toku noćnog spavanja.

Nakon tople kupke ili tuširanja, telo donosi veliku količinu protoka krvi na površinu, posebno u ruke i noge. Taj protok krvi donosi toplinu iz jezgra na površinu i odbija toplinu u okolinu, što uzrokuje pad telesne temperature.

Stoga, kupka ili tuširanje jedan do dva sata pre spavanja pomoći će vašem bioritmu i poboljšati vam san.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    10. septembar 2019 | 21:11

    Zaspim u 12 jedvaaaa onda krece budjenje u 1 do 3 ludim spavam do pola 5 pa budjenje 10 minuta i nervoza sto znam da cu raditi ceo dan a nisam nizasta i onda tako besno na silu jos dva sata i ceo dan mrtav sam covek vec par godina,ne pomazu nijedni lekovi 😡

  • Upss

    10. septembar 2019 | 21:39

    Isto kao "JA",ali baš. Dodje mi da plačem. Ne mogu da zaspim a očekuje me naporan dan...

  • Insomnija

    10. septembar 2019 | 20:36

    U mom slucaju to ne deluje.U proseku spavam po tri sata , nikada ne zadremam u toku dana.Skoro sam izdrzala 48 h bez spavanja.Od kada znam za sebe tako je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA