• 0

Svi znamo barem jednu osobu koja pati od ovog poremećaja, a evo do čega on može da dovede

Najnovija studija može u velikoj meri da pomogne u sprečavanju pojave infarkta i drugih srčanih oboljenja

  • 0

Osobe koje pate od insomnije imaju daleko veće šanse da obole od kardiovaskularnih oboljenja, pokazuju najnovije studije.

Naučnici su otkrili da kod osoba sa genetskom predispozicijom za insomniju postoji daleko veći rizik od zastoja srca, infarkta i zakrčenja krvnih sudova. Istraživanje se oslanja na raniju studiju koja ustanovila da postoji veza između problema sa spavanjem i kardiovaskularnih oboljenja, a prema najnovijim otkrićima insomnija može biti upravo uzrok ovih oboljenja.

Paraliza sna, Nesanica, Spavanje, Tamabepa

Foto-ilustracija: Profimedia

- Istraživanje može u velikoj meri da pomogne u sprečavanju pojave infarkta i drugih srčanih oboljenja i to kroz bolju kontrolu i rešavanje problema nesanice - kaže profesor Hju Markus sa Univerziteta u Kembridžu.

Ključni faktor u ovoj studiji jeste genetika. Ako je insomnija nasledna, što znači da nije izazvana stilom života, stresom i drugim faktorima, onda se ovo stanje može lečiti.

otkucaji srca

Foto: Pixabay.com

Postoji 250 genetički varijacija na osnovu kojih se može zaključiti o kom tipu insomnije se radi. Ukoliko se zaključi da osoba ima poredispozicije da u nekom životnom dobu razvije probleme sa spavanjem, predlažu se određeni koraci kako bi se zaštitili od srčanih oboljenja.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima