≫ 

Žene, ako želite da se ostvarite u ulozi majke, evo šta obavezno morate imati na umu

Rezultati nove studije apeluju na sve žene

  • 0

Naučnici sa Univerzieteta u Severnoj Karolini su, nakon sprovedene studije nad miševima, dokazali da su ženke nakon što su bile izloženu dimu elektornskih cigareta teže ostajale skotne, a njihov podmladak bio je lošeg imuniteta i fizički se nije razvijao poput onog čistih pluća, pa su rastom bili manji.

Miševi u studiji su bili izloženi pari e-cigareta koja sadrži nikotin i hemikalije poput propilen-glikola i biljnog glicerina pet puta nedeljno četiri nedelje pred parenje. Komparativna grupa miševa bila je izložena samo čistom vazduhu.

- Otkrili smo da je korišćenje e-cigareta pre začeća značajno odložilo implantaciju oplođenog embriona u matericu i tako smanjilo plodnost. Takođe, otkrili smo da korišćenje e-cigarete tokom trudnoće negativno deluje na dugoročno zdravlje i metabolizam ženskog potomstva – rekla je autorka studije dr Kejtlin Karon.

Drugi istraživači pak kažu da „ljudi nisu miševi“, pa stoga rezultate ovog istraživanja treba uzeti s rezervom dok se ne sprovedu dodatne studije.

Inače, Mičigen je postao prva američka država koja je zabranila e-cigarete zbog njihove štetnosti i pokrenula istragu u više od 200 slučajeva plućnih bolesti za koje se smatra da su povezane sa ovim cigaretama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA