Pitali smo stručnjaka da li menstruacija kraće traje kada se koristi tampon? Da, a evo i zašto

Da li teorija o skraćenju ciklusa usled upotrebe tampona ima naučno pokriće ili se samo radi o slučajnosti, razgovarali smo sa dr Jelenom Bosiljkić-Pešić

  • 5

Da li ste primetili da vam ciklus kraće traje kad god koristite tampon? Većina žena će vam reći da je upravo to razlog zbog kojeg ih izbegava.

Umesto uobičajenih 5-6 dana, usled upotrebe tampona menstruacija traje svega 2-3. Zbog toga ih najčešće koriste na moru kako bi mogle da i pored krvarenja idu na plažu i kupaju se.

devojke na plaži plaža devojka more foto: pixabay.com

- Prošli put kad sam dobila prva dva dana nisam koristila tampon. Onda sam morala da idem negde, pa rekoh "hajd' da stavim tampon, lakše će mi biti". Međutim, posle kad sam ga izvadila i ponovo se koristila uloške, menstruacije  skoro da nije ni bilo. Da li vam se dešavalo to? Kao da mi tampon nekako zaustavi menstruaciju - otkrila je jedna mama na domaćem forumu posvećenom isključivo ženama i ženskim problemima.

- Meni se dešava da mi menstruacija kraće traje kad koristim tampone. Nikad to neću razumeti - ispričala je druga naša sugrađanka.

I nisu samo Srpkinje jedine koje su primetile da im menstruacija kraće traje, do istog zaključka je došao i veliki broj žena širom sveta.

Tamponi Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Budući da sam medicinska sestra, onaj "naučni" deo mog mozga bi rekao da to nema veze sa istinom. Ipak, ne mogu da kažem da nisam primetila da mi je ciklus znatno kraći kad upotrebljavam tampon - napisala je jedna Amerikanka na forumu koji je za temu imao upravo ovo pitanje.

Ciklus se javlja u proseku između 20. i 32. dana u mesecu, najčešće na svakih 28 dana. Redovna menstruacija obično traje 5 dana, ali i krvarenje koje traje 3 do 7 dana se smatra potpuno normalnim. Na promene u dužini ciklusa utiču razni faktori među kojima su stres, godine, postporađajni poremećaji i slično.

Da li teorija o skraćenju ciklusa upotrebom tampona ima naučno pokriće ili se samo radi o slučajnosti?

U većini medicinskih tekstova koji se bave ovom temom insistira se na tome da vreme trajanja i obilnost menstrualnog ciklusa zavisi od individualnog hormonskog statusa svake žene, kao i da tamponi ne utiču na količinu i trajanje menstrualnog krvarenja.

Da li je to istina, pitali smo dr Jelenu Bosiljkić-Pešić.

Tamponi, ulošci, menstruacija Foto: Shutterstock

- Da, veliki broj pacijentkinja mi se požalio da im se skratio ciklus prilikom upotrebe tampona na letovanju. Objašnjenje za ovu pojavu leži u vazokonstrikcijama, odnosno sužavanju krvnih sudova usled naglih promena temperature (toplo na suncu, hladno u vodi). Kad se krvi sudovi suze, krvarenje se smanjuje.

U ostalim slučajevim ne postoji enokrinološko objašnjenje za pojavu skraćenja menstrualnog ciklusa usled upotrebe tampona.

- Vrlo često se dešavalo da mi pacijentkinje kažu da im je stalo krvarenje (i da ne postoje tragovi na ulošku), a da bih potom pregledom ustanovila da još uvek krvare. Na osnovu toga bi moglo da se zaključi da tampon u odnosu na uložak ubrzava izbacivanje krvi. Kod uložaka se ta krv cedi i zato proces duže traje, dok kod tampona ona se upija, lakše izlazi iz tela i to je možda razlog što menstruacija kraće traje - kaže za "Telegraf" dr Jelena Bosiljkić-Pešić i ističe da ipak ne postoji zvanično naučno objašnjenje za ovu pojavu.

Zbog brojnih rizika po zdravlje, tampone treba koristiti što ređe, isključivo u situacijama kad je baš neophodno, smatraju stručnjaci.

Zena, bol, stomak Foto :Shutterstock

- Iako su tamponi praktičniji od uložaka, treba ih oprezno koristiti zbog rizika od nastanka sindroma toksičnog šoka. Zbog toplote, vlage i nedostatka kiseonika u vagini mikroorganizmi se brzo i lako razmnožavaju na tamponima zbog čega može doći do opasne infekcije. Osim toga može doći do retrogradnog menstruiranja  - krv koju je telo izbacilo zadržava se na tamponu koji, ako se ne menja često, vraća tu istu krv u jajnike. Ovim se u velikoj meri povećava rizik od endometrioze - ističe dr Jelena Bosiljkić-Pešić iz ginekološke ordinacije Dea Donna.

(M.G/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iz licnog iskustva

    11. septembar 2019 | 13:42

    Preporucujem upotrebu menstrualne casice! Lakse, cistije, jednostavnije, cuva novac i zivotnu sredinu... Koristim je zadnjih 6 meseci i nikad vise ne bih koristila ni uloske, ni tampone...

  • Coka

    11. septembar 2019 | 14:27

    Vala meni trajala punih 7 dana. Nisam pristalica tampona al posto sam dobila prvog dana letovanja rekoh da mi ne propadne ceo odmor

  • Ja

    11. septembar 2019 | 22:02

    Stavila sam tampon jednom u životu i nikada više. Toliko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA