≫ 

Sve opasnosti kupanja u moru u koje se izliva kanalizacija: Bela pena na površini vode je alarm!

Morska voda u koju se izlivaju fekalije je leglo opasnih bakterija, a koje su izvor brojnih ozbiljnih oboljenja

  • 6
kanalizacija, odvod kanalizacione cebvi, izlila, uliva, more, voda, ekologija zagađenje Foto: Shutterstock

Problem zagađenja životne sredine neprekidno je u porastu. Zbog prenaseljenosti naše planete sve je manje prostora za odbacivanje otpadaka, a zagađenje životne sredine je sve veće.

Samo poslednjih nekoliko meseci na nekoliko mesta u jadranskom priobalju došlo je do opasnih izlivanja fekalija u more. Meštani Crne Gore i Hrvatske godinama primećuju belu penu na površini mora, što je po njihovom mišljenju siguran znak da je voda zagađena i da u nju nikako ne treba ulaziti.

kofer okean more devojka plaža foto: pixabay.com

Šta znači kada se stvori bela pena na površini mora?

U morskoj vodi, a posebno u priobalnom delu gde su su kupači koji neretko bacaju đubre u vodu, ima mnogo otpadnih čestica različitog porekla. U dodiru sa jakim talasima, ove čestice formiraju penu i bele mehuriće. Kada se talasi smire, ova pena se širi po površini vode.

Ovakva pena primećuje se i u slučajevima kada je more mirno, odnosno kada nema jakih vetrova i talasa. To je znak da u vodi postoji veliki broj različitih organskih elemenata, od kojih neki mogu biti opasni po zdravlje.

Kako kupanje u zagađenoj vodi škodi našem zdravlju?

Solidarnost za Kosovo, deca sa Kosova, more Foto: Solidarnost za Kosovo

Epidemiolozi upozoravaju da se izbegava kupanje u vodi u koju se direktno izliva kanalizacija, ili u koju je došlo do isticanja otpadne vode jer predstavlja veliki rizik po zdravlje pojedinca. Ovakva voda je leglo opasnih bakterija i virusnih infekcija.

Izlaganje zagađenoj vodi može imati blaže i teže posledice po zdravlje.

Najčešća boljka na koju su se požalili turisti koji su se kupali u blizini kanalizacionih otvora jeste stomačni virus (obavezno propraćen povraćanjem i dijarejom).

Ozbiljniji vid ovog oboljenja jeste stomačni rotavirus, koji izaziva teške crevne infekcije. Reč je o opasnoj bolesti koja ostavlja ozbiljne posledice. Traje tri do pet dana i praćen je viskom temperaturom, obilnim dijarejama, vrtoglavicama i dehidratacijom. Deca izložena zagađenoj vodi najčešće obolevaju od ovog virusa.

Takođe, kod kupača u ovim vodama često se javlja i salmonela, a simptomi ovog oboljenja su: grčevi u stomaku, dijareja (nekada i krvava), visoka temperatura, dehidaratacija, mučnina i glavobolja.

Morska voda u koju se izlivaju fekalije može biti i leglo opasnih bakterija, a koje su izvor brojnih teških oboljenja.

Ovo su samo neke od njih:

Bakterije u kupaćem kostimu Foto: Pixabay, Newsflare

Koliformne bakterije čine sastavni deo naše crevne flore, izlučuju se fekalijama pa tako dospevaju i otpadne vode, koje potom (nemarnošću ili nesrećnim slučajem) završavaju u moru. Kod čoveka mogu uzrokovati infekcije urinarnog trakta (uretre i mokraćnog mehura), očiju, ušiju, gnojne apcese i infekcije rana.

Escherichia coli je jedan od najčešćih uzročnika bekterijskih infekcija čoveka. Može izazvati upale gastrointestinalnog, urogenitalnog trakta, sepsu, meningitis (kod novorođenčeta), zapaljenje pluća itd.

Clostridium perfringens preko izmeta dolazi u vodu, zemlju, vazduh, a u organizam se unosi pasivno. Tegobe koje izaziva su gasna gangrena, sekundarne infekcije rana, enteritis, sepsa...

Giardia lamblia je parazit koji izaziva crevnu infekciju, a simptomi koji ga prate su sledeći: dijareja, grčevi u stomaku, blede, masne i retke stolice, slabost, nadimanje i gubitak težine. Dijareja može trajati danima ili nedeljama i može nestajati i ponovo se pojavljivati.

VIDEO: Evo šta vam sve ostane u kupaćem posle svakog izlaska iz vode

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoe

    12. septembar 2019 | 14:06

    Tri godine za redom sam u CG imala sve ove simptome, povraćanje i dijareju i to po 5, 6 dana, sledeće godine odem na Krit i nista, jedan probiotik nisam uzela, ove godine letovala na Sardiniji, opet ništa... Ne bih ponovo otišla u Crnu Goru, pa da mi daju letovanje džabe.

  • Zoka

    12. septembar 2019 | 13:02

    Podseća me Crnu Goru dok sam tamo letovao. Pogotovo na Budvu i Bečiće

  • Sparko

    12. septembar 2019 | 14:04

    A tek Sutomore nijedne godine se nisam okupao bez dijareje i povracanja....ali zato zadnjih sedam godina zivela Grcka nijedan problem 💪💪💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA