Čim dođete s posla, odmah se raskomotite! To je najpametnije što možete uraditi za svoje zdravlje

Dremka u toku dana, jednom do dva puta nedeljno vezuje se za upola manji rizik od srčanog i moždanog udara, ali i srčanog zastoja.

  • 2

Rezultati švajcarske studije pokazuju da ljudi koji spavaju barem jedanom do dva puta nedeljno imaju manju šansu od srčanog i moždanog udara, ali i srčanog zastoja.

Više od pola ispitanika od 35 do 75 godina nisu spavali u poslednjih sedam dana, 19 odsto je spavalo popodne jednom do dva puta nedeljno, dok je 12 odsto spavalo tri do pet puta nedeljno. Samo 11 odsto je spavalo šest do sedam puta nedeljno.

Naučnici su došli do zaključka da dremka u toku dana za čak 48 odsto smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, ali i zastoja srca u poređenju sa onima koji nisu spavali uopšte u toku dana.

- Iako tačni fiziološki putevi koji povezuju dremku s kardiovaskularnim rizikom nisu jasni, istraživanje doprinosi raspravi o uticaju dnevnog sna na zdravlje i sugeriše da možda nije samo važno njegovo trajanje koliko i učestalost - ističu autori studije dr Ju Leng i dr Kristin Jaf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bajker

    12. septembar 2019 | 19:19

    Pa ja ni noću ne mogu da spavam od posla i briga raznoraznih a ne danju

  • Dane

    12. septembar 2019 | 17:09

    Dremka da, al da zakoveš dva tri sata to nikako ne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA