≫ 

Bolovi, krvarenje su samo neki od simptoma: Sve o hemoroidalnoj bolesti od koje boluje 60 posto Srba

Jedna od najčešćih bolesti savremenog čoveka

  • 5

Hemoroidi su jedna od najčešćih bolesti savremenog čoveka. To su vaskularne strukture u analnom kanalu koje normalno, imaju ulogu u regulaciji pražnjenja creva. Postaju oboljenje kada se upale ili oteknu. Znaci i simptomi hemoroidalne bolesti zavise od od tipa (unutrašnji ili spoljašnji).

Broj osoba sa hemoroidalnim tegobama iz godine u godinu raste i smatra se da je oko 60 % populacije imalo neki od simptoma vezanih za hemoroidalnu bolest.

Šta su hemoroidi?

RectiStop, Hemoroidi

Foto: Promo

Unutrašnji hemoroidi, predstavljaju izrasline u gornjem delu analnog kanala i donjem delu rektuma. Hemoroidi obuhvataju unutrašnji hemoroidalni venski pleksus.

- Hemoroidi PRVOG stepena lokalizovani su u analnom kanalu i ne prolabiraju kroz analni otvor.I najčešće se ne leče hiruški.

- Hemoroidi DRUGOG stepena, prolabiraju za vreme defekacije ali se vraćaju spontano. U ovom stadijumu se razmatra hiruško lečenje.

- Hemoroidi TREĆEG stepena, ostaju prolabirani, i se moraju manuelno reponirati. Najčešće se hiruški leče.

- Hemoroidi ČETVRTOG stepena, predstavljaju hemoroide na dugoj peteljci, koji prolabiraju, krvare i ne mogu se reponirati. leče se iključivo hiruški.

- Spoljašnji hemoroidi daju ređe tegobe i uglavnom prilikom njihove tromboze. Nastaju kao posledica iznenadnog povećanja venskog pritiska (Podizanje tereta, trudnoća, napinjanje prilikom pražnjenja).

Kako izgleda dijagnostika hemoroidalne bolesti?

hemoroidi

Foto: Promo

Potreban je pegled hirurga. Lekar je u mogućnosti da vizualizuje spoljašnje hemoroide. Dijagnostika unutrašnjih hemoroida može zahtevati pregled analnog kanala i rektuma.

* Digitalni pregled podrazumeva uvodjenje prsta lekara koji je prethodno navukao rukavice, i aplicirao lubrikant u rektum pacijenta, da bi mogao da napipa nešto neuobičajeno kao što su izrasline.

* Vizuelna inspekcija podrazumeva anoskopiju proktoskopiju ili sigmoidoskopiju ili kolonoskopiju. Vrši se jer su interni hemoroidi često veoma meki tako da se ne mogu napipati prilikom digitalnog pregleda.

Lečenje hemoroida može biti konzervativno i hiruško.

Konzervativno lečenje se obično primenjuje kod hemoroida I i II stepena i obuhvata terapiju kremama, supozitorijama i venotonicima koji se primenjuju lokalno i najčešće sadrže hidrokortizon, ili lidokain. U lečenju je važna i primena higijensko-dijetetskog režima ( ishrana bez začina, sa dosta vlakana, regulisano pražnjenje, više kretanja).

Hirurško lečenje obuhvata više metoda

Minimalno invazivne procedure:

* Hemoroidi I i II stepena leče se sklerozacijom ( ubrizgavanje 5 % fenola, submukozno).

Podvezivanje gumenim ligaturama ( sec Barron) , primenjuje se kod bolesnika koji imaju blagi prolaps hemoroida. Tako što se postavlja gumica oko baze hemoroidnog proširenja koja zaustavlja cirkulaciju, što dovodi do otpadanja visećeg dela hemoroida u roku od sedam dana.

* Koagulacija (ifracrveni ili bipolarni laser) je tehnika tokom koje se koristi ifracrveni laser ili toplota. Primenom ove tehnike, mali krvareći hemoroidi očvrsnu i zgrče se. Koagulacija ima nekoliko negativnih efekata i obično izaziva blagu neprijatnost.

Hemoroidi

Ilustracija: Promo

Operacija hemoroida

- Klasična hemoroidektomija obuhvata podvezivanje vaskularne peteljke i isecanje hemoroida koji izaziva krvarenje ( Milligan-Morgan operacija). Može se obaviti u lokalnoj anesteziji u kombinaciji sa sedacijom. u spinalnoj ili u opštoj anesteziji. Hemoroidektomija je najefektniji način lečenja recidivirajućih hemoroida Komplikacije mogu podrazumevati teškoće pri pražnjenju bešike, što može biti uzrok čestih urinarnih infekcija, i ova komplikacija se najčešće javlja kao posledica spinalne anestezije.Povrede analnog sfinktera, produženi oporavak.Najveći broj ljudi prijavljuje bol nakon procedure koji može trajati danima pa i nedeljama i prolazi na uzimanje lekova.

U poslednjih dvadesetak godina, razvile su se metode neekcizionog, operativnog lečenja, koje omogćavaju brz i bezbolan oporavak i spadaju u takozvanu jednodnevnu hirurgiju (maksimalna hospitalizacija do 24 h):

Operacija THD metodom, predstavlja naprednu hirušku metodu za lečenje hemoroidalne bolesti čija glavna prednost jeste održavanje anorektalne antomije sačuvane bez uklanjanja samih hemoroida. Tokom procedure hirurg ligira (podvezuje) krvne sudove koje dovode arterijsku krv hemoroidu, smanjujući ekcesivan tok krvi u samoj oblasti. Ova ligacija se obavlja u oblastima koje su manje osetljive na bol i kasnije je praćena repozicijom prolabiranih hemoroida u njihovo originalno stanje (mukopexia). Podvezivanje arteriovenskih šantova je omogućeno indetifikacijom Dopler sonografnom tehnikom. Proceura se izvoi u regijama koje ne sadrže receptore za bol. U proseku traje oko 30 minuta i hospitalizacija nije neophodna.

hirurgija, operacija, operaciona sala, bolnica, lekari, pacijent, bolest

Foto: Pixabay

Laserska operacija hemoroida (LHP) obuhvata lečenje hemoroida leserskom okluzijom krvnih sudova, ispod analne sluzokože, probadanjem hemoroida iglom koji je prolabirao i njegovom kauterizacijom (spaljivanjem) se izaziva tromboza proširenja i hemoroid otpada tokom same procedure. Ova procedura zahteva anesteziju (spinalnu ili opštu) i traje u proseku pola sata. Oporavak od operacije je u proseku kraći od dve nedelje. Negativan efekat ove procedure je što ne dolazi do adekvatnog zatvaranja arterio-venskih šantova pa se bolest može vratiti kod nekih pacijenata.

Kod savremenih metoda lečenja nema dugoročnih komplikacija ( hronični bol, stenoza analnog kanala) Moguć je brz povratak svakodnevnim aktivnostima i primenjuje se u svim stadijumima hemoroidalne bolesti. Spadaju u metode koje Vas trajno, bezbedno i bezbolno, rešavaju problema vezanih za hemoroidalnu bolest.

(Stetoskop.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    14. septembar 2019 | 09:44

    Digitalni pregled prstom

  • Dragan

    14. septembar 2019 | 11:00

    Hemoroidi se lece i hodanjem ako niste znali. Puno hodanja i pravilna ishrana i gotov problem. Ja sam ih tako resio.

  • Ja

    14. septembar 2019 | 11:05

    Za sve koji imaju problem sa hemoroidima neka kupe Hadensa kremu, poslije jednog ili dva nanosenja upala prodje, provjereno pomaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA