≫ 

Bakterija "superubica" odnela 33 života, lekari zvone na uzbunu

Pre šest godina u Srbiji je zabeleženo nekoliko slučajeva zaraženih ovom bakterijom

  • 3

Pre gotovu deceniju u Nju Delhiju otkrivena je takozvana "superbakterija", organizam otporan na i najjače antibiotike, a koji je u indijskoj prestonici odneo nekoliko desetina života. Opasnost od ove smrtonosne bakterije ne jenjava, sada je na udaru Italija.

Radi se o novom genu među bakterijama, koja se prenosi isključivo u bolnicama, a oboleli najčešće umiru od upale pluća i infekcije urinarnog trakta.

male boginje, upala pluca, respirator, pacijent, bolnica Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Za sve je kriv gen koji je dobio naziv "Nju-Delhi-metalo-beta-laktamaza", skraćeno NDM-1, (kako je i nazvana ova opasna bakterija). On se nalazi u malim fragmentima DNK, koje bakterije mogu da razmenjuju stičući nove osobine. Usled toga geometrijskom progresijom raste broj superotpornih bakterija.

NDM-1 bakterije napadaju disajne puteve, crevni trakt, mokraćni i genitalni sistem, meka tkiva, a otporne i na najjače antibiotike, čak i na “karbapeneme” - najpouzdanije antibiotike za mnoge infekcije.

Ova smartonosna bakterija vremenom je stigla do Australije, SAD, Kanade, a potom i Evrope gde je zabeležen veliki broj obolelih, kao i na desetine smrtnih slučajeva.

Toskana Foto: Promo/ Viva Travel

Sada je na udaru Italija i jedna od njenih najpopularnijih turističkih destinacija - Toskana. U periodu od novembra 2018. pa do sada zabeležen je 31 smrtni slučaj usled infekcije bakterijom NDM-1.

Italijanski lekari zvone na uzbunu, ukazujući na opasnost od epidemije u Evropi.

Stručnjaci kažu da je smrtnost pacijenata inficiranih bakterijama koje nose NDM-1 i do 50 odsto. Ipak, sve zavisi od starosti pacijenta, imuniteta, ali i od kvaliteta medicinskih usluga u državi gde se pacijent nalazi. Upravo je zbog toga, ali i zbog brzog globalnog širenja, superbakterija opasna po zdravlje ljudi.

Bakterija, bakterije, biolog, hemicar, mikrobiologija, bakterije, laboratorija, naucnik Foto: Shutterstock

Pre šest godina u Srbiji je zabeleženo nekoliko slučajeva pacijenata zaraženih ovom bakterijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brut

    14. septembar 2019 | 15:43

    Kako ni jedan svjetski piliticar ne dobije neku bakteriju, sta rade od njih pa ne krepavaju gamad, vec samo obican narod?

  • Dija

    14. septembar 2019 | 14:00

    Plašim se i da otvorim tekst, Sve sama strava i užas, celog dana sve crno,ako izuzmem one potočare od pevaljki

  • fakir

    14. septembar 2019 | 13:48

    jedna reč DIBATES, inkubar zla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA