Ako je neko u vašoj porodici bolovao od raka, onda je jako važno da se pridržavate ovih stvari

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti...

  • 2

Ukoliko imate genetski predispoziciju za razvijanje bilo koje vrste raka morate da pratite sledeće smernice.

Niko ne može da vam garantuje da će sledeći saveti da vam garantuju večno zdravlje, ali uveliko mogu da spreče pojavu razvijanja kancerogenih ćelija.

1. Zdrava ishrana

Zdravom hranom možete i do 40 odsto da smanjite šansu za razvijanje raka. U svakodnevnu ishranu ubacite dve do tri porcije svežeg voća i povrća. Izbegavajte brzu hranu, obimne porcije i tako sačuvajte zdravlje i fit telo.

2. Pijte puno tečnosti

Da li ste znali da voda može da spreči razvoj tumora bešike. Redovan unos tečnosti čini da se bešika stalno prazni. Preporuka je da svakodnevno pijete minimum dve litre dnevno. Preporuka je da pijete sveže ceđene sokove od voća i povrća.

3. Redovno vežbajte

Redovna fizička aktivnost može da smanji pojavu raka za 20 odsto. Čak i 20- minutna šetnja svakoga dana je dragocena za zdravlje.

Ćelije raka Foto: Pixabay

4. Kafa je vaš prijatelj

Ukoliko volite kafu onda imamo dobre vesti za vas. Kafa može da smanji rizik od pojave tumora mozga za 40 odsto. Poslednje studije pokazale su da kofein u sebi ima agense koji pomažu u borbi protiv ćelija raka.

5. Smanjite upotrebu telefona

Neke studije su ukazivale da postoji uska veza između tumora mozga i radijacije koju emituju telefoni. Kada vam nije potreban nemojte ga koristiti, već vreme provodite sa porodicom u prirodi.

6. Unosite dovoljno vitamina D i kalcijuma

Unosite hranu koja sadrži vitamin D i uzimajte suplemente kalcijuma jednom do dva puta nedeljno jer dovoljan nivo ova dva vitamina u telu može da smanji rizik od razvoja raka.

7. Slušajte svoje telo

Ukoliko osećate neke tegobe potrebno je da odete kod lekara. Nemojte da ignorišete bolove jer to može da vodi u još veći problem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bas

    16. septembar 2019 | 21:23

    Da odem kod lekara moram cekat god dana a za privatno nemam i sta da radim

  • i3

    16. septembar 2019 | 21:53

    svega se toga ona pridrzavala pa opet obolela od raka... nema pravila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA