≫ 

Istina će vas iznenaditi: Ako se i vi tokom dijete odmah odričete ove namirnice, niste u pravu!

Pitali smo stručnjaka da li hleb goji i šta postižemo kad ga izbacimo iz ishrane...

  • 8

Jedna od najvećih grešaka koju čini većina osoba na dijetalnim režimima ishrane jeste izbacivnje obroka. Na taj način ne samo da ne postižu željeno, a to je da oslabe, već usporavaju metabolizam i podstiču taloženje masnih naslaga.

Osim što neretko preskaču doručak, što je velika greška jer nam je ujutru najpotrebnija energija da izdržimo dan pred nama, osobe koje muče muku sa viškom kilograma izbacuju iz ishrane i neke namirnice za koje misle da goje. U ove namirnice koje se nalaze na crnoj listi većine dijete, spada i hleb.

hleb

Foto: Pixabay.com

Da li treba izbegavati hled ukoliko smo na dijetalnom režimu ishrane, za "Telegraf" govori nutricionistkinja Maja Astaloš.

- Ljudi često izbegavaju hleb jer misle da on poseduje veliki broj kalorija i da će se od njega ugojiti, a to je velika zabluda. Samo 100 grama hleba ima svega 70 kalorija, što je ista energetska vrednost jedne banane. Uprkos uvreženom mišljenju, sama ova namirnica nije puno hranljiva, problem predstavlja ono što "stavite" na taj hleb. Sirni namazi, majonezi i sl., to je ono što  dodaje kalorije i od čega ćete zapravo dobiti na težini - kaže nutricionistkinja koja smatra da ovu namirnicu nikako ne treba isključiti iz ishrane.

Maja-Astalos-Foto-Facebook

Nutricionistkinja Maja Astaloš, Foto: Facebook

Po Majinom mišljenju ukoliko želimo da se hranimo zdravo i svom organizmu obezbedimo neophodne nutrijente, svaki glavni obrok bi trebalo da se sastoji od jedne kriške (50 g) hleba.

- Ako govorimo i dijetalnoj i zdravoj ishrani, veoma važno koju to vrstu hleba birate. Svaka vrsta integralnog hleba, znači napravljenog od celih žitarica, bilo da je reč o ječmenim, ražanim i sl, odličan su izbor.

Godinama unazad slušamo o štetnosti belog hleba, a evo kako on zapravo deluje na naš organizam.

hleb

Foto: Pixabay.com

- Beli hleb se iskorišćava u organizmu kao čist šećer. Brzo se resorbuje i automastki pretvara u masti. I to je najvažniji razlog zbog kojeg ga treba izbegavati. Kad jedete beli hleb, to je kao da uzimate šećer na kašike - zaključila je nutricionistkinja Maja Astaloš koja na svoj Fejsbuk stranici "Nutricionista Maja Astaloš - brzo i zdravo mršavljenje" besplatno deli savete o pravilnoj i zdravoj ishrani.

(M.G/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kica

    17. septembar 2019 | 17:26

    Da. Samo kod nas nema razenih i sl. Hlebova,isto je beli samo ofarban. A inspekcije nigde!

  • ...

    17. septembar 2019 | 18:39

    Broj kalorija nije bitan vec sadrzaj namirnice.Nije isto pojesti kg pizze i kg paprika.100g hleba mozda ima istu energetsku vrednost kao jedna banana ali je jedna banana dalekoooooo zdravija od 100g hleba.Drugo,gde danas uopste naci cistu i zdravu hranu kada znamo koliko se sta prska,kakvim hormonima i antibioticima se kljukaju zivotinje?Izgleda da su sardine najzdravije meso.

  • E

    17. septembar 2019 | 20:58

    Jedi hleb 🥖 i bićeš 🐷.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA