≫ 

Šta da radite ako ste danas obukli letnju garderobu? 3 saveta koja će vam pomoći da se ne razbolite!

Ko se danas nije obukao slojevito verovatno se smrzao posle nekoliko minuta provedenih napolju...

  • 2

Sa jučerašnjih 30 stepeni temperatura je pala na 15. Ovi vremenski uslovi utiču na zdravlje ljudi, a najviše problema mogu da imaju kardiovaskularni bolesnici.

Iako su meteorolzi najavljivali ovu promenu vremena naše telo još nije naviknuto na hladnoću pa je današnji dan za mnoge veliki šok.

Velike razlike u atmosferskim pritiscima izazivaju tegobe i kod zdravih i kod bolesnih ljudi. Prilikom drastičnog pada temperature može da dođe do velikog skoka krvnog pritiska, dok pacijenti koji boluju od astme mogu da imaju jače napade.

Kada dođe do naglog zahlađenja, krvni sudovi se grče i probleme mogu imati osobe koje boluju od angine pektoris. Kod njih se u tim situacijama javljaju bolovi u grudima. Prvi korak ka sprečavanju ozbiljnijih zdravstvenih problema je prevencija. Savetuje se redovna provera krvnog pritiska i adekvatno oblačenje.

devojka pije kafu, kafa, čaj, šoljica, Pixabay

Mnogi se nisu propisno obukli, pa su krenuli na posao u laganoj odeći,a da pre toga nisu ni pogledali koliko je temperatura zapravo pala.

Ukoliko ste se i vi lagano obuklli danas i navukli hladnoću na poslu evo šta treba da uradite da biste se zagrejali.

- Prvo što će vas zagrejati kada dođete kući je topla kupka ili tuširanje. Topla voda u trenutku podiže temperaturu tela i odmah ćete osetiti olakšanje.

- Ukoliko imate nekih obaveza onda je to dobra vest jer ako ste u pokretu i nešto radite onda vam sigurno neće biti hladno.

- Kada temperatura naglo padne nutricionisti savetuju da ne dozvolite da vam organizam pregladni i da ne preskačete obroke, a naročito se savetuje hrana koja ima sposobnost grejanja organizma.

Šal, devojka, jesen Foto-ilustracija: pixabay

Naime, u jela koja greju spadaju kari, čili, đumbir, biber, buđavi sir, kora cimeta, jagnjeće meso i divljač, kao i sve vrste roštilja. Žitarice poput pirinča, prosa ili spelte su same po sebi neutralne, ali pečenjem ili kuvanjem mogu da dobiju svojstva zagrevanja. Šljive, breskve, kajsije i nar, kao i slatki krompir, bundeva, suvo grožđe, kakao,orasi, ovčiji i kozji sir, parmezan, bundevino ulje, sirće, pečeni luk i kestenje su poznati kao namirnice koje greju.

Jako je važno da znate da kada se smrznete ne pijete lekove koji pomažu kod preghlade i gripa kao preventivu od razboljevanja, već će jedan topli čaj biti sasvim dovoljan.

Znajte da od hladnoće kao takve ne možete da se razbolite. Hladnoća može samo da vam oslabi imunitet koji je potom podložan infekcijama, a ovde možete da pročitate koje infekcije nam prete s dolaskom jeseni i hladnijih dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA