≫ 

Da vas ne bude sramota od jutarnjeg zadaha - evo šta pomaže

Odlični lekovi za prirodnu pojavu koje se svi stidimo

  • 0

Mada znamo da je jutarnji zadah sasvim normalna pojava i da se svima "oseća" iz usta kada sa probude, svejedno nam je neprijatno. Panično žurimo u kupatilo da operemo zube, kako voljenu osobu s kojom delimo postelju ne bismo zapahnuli neprijatnim mirisom.

Najnovija studija je pokazala da je kod osoba u menopauzi lučenje pljuvačke znatno smanjeno, što izaziva loša dah, karijes i bolesti desni. Problem možete rešuiti vrlo jednostavno!

Zadah, Smrad iz usta, Iznenađenje, Čudo, Začuđenost, TAMABEPA, Šok, Neverica, Štucanje

Foto-ilustracija: Profimedia

Hidrirajte se solju

Jedna studija je otkrila da se čak 58 % žena u menopauzi  požalilo na simptom suvih usana. Oscilacije estrogena mogu da poremete lučenje hormona koji regulišu pljuvačku i suvoću usta, ali i utiču i na zadah. Hidratacija je rešenje ovog problema, a pospešićete je ako u čašu vode dodate prstohvat himalajske soli. Ova so sadrži kalijum i kalcijum, koji dokazano povećavaju apsorpciju tečnosti i pomažu da vaša usna duplja bude duže hidrirana.

Kokosovo ulje za ispiranje

Veliko broj vodica za ispiranje usta sadrži alkohol, a koji može da uništi dobre i loše bakterije u vašoj usnoj duplji, a samim tim i da "proizvede" suvoću usana. Rešenje za ovaj problem leži u kašičici kokosovog ulja. Ukoliko ga svakodnevno koristite dokazano je da ovo ulje smanjuje pojavu karijesa za 60 % i gingivitisa za 56 %  tako što otklanja štetne bakterije iz usne duplje i povećava lučenje pljuvačke. Uzmijet kašiku ovog ulja, pa ga naizmenično "usisavajte"  i "potiskujte" preko zuba, tako da prolazi kroz proreze između zuba. Kad završite, isperite toplom vodom i operite zube kao i obično.

kokosovo ulje

Foto-ilustracija: Profimedia

Žvaćite posle obroka

Žvakanje žvake povećava lučenje pljuvačke 10 puta više nego obično, a važno je i koju vrstu žvaka birate. Ksilitol je prirodni zaslađivač koji pospešuje lučenje pljuvačke i održava pH u ustima na optimalnom nivou, tako da sprečava razmnožavanje loših bakterija. Preporučuje se 20 minuta žvakanja nakoj jela ili pića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA