≫ 

Lek za želudačne tegobe povučen sa tržišta zbog kancerogenih svojstava

Kompanija koja proizvodi "Zantac" preventivno je povukla iz prodaje sve lekove koji u sebi sadrže ranitidin, anticid i antihistamin koji ublažavaju probleme sa želudačnom kiselinom

  • 3
Policistični jajnici, bol, lekovi, lek Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Pixabay

Švajcarska farmaceutska kompanija povukla je sa tržišta lek "Zantac" zbog sumnje da neki njegovi sastojci poseduju kancerogena svojstva.

Kompanija Novartis koja proizvodi ovaj lek preventivno je povukla iz prodaje sve lekove koji u sebi sadrže ranitidin, anticid i antihistamin koji ublažava probleme sa želudačnom kiselinom.

Stomak, Bol u stomaku, Bol u želucu, Žgravica, Gorušica, Želudac, Kiselina, Bol Foto-ilustracija: Profimedia

Na ovaj korak se odlučila nakon što je prošle nedelje "Food and Drug Administration" (FDA) objavila da je u lekovima za želudačne tegobe otkrila tragove karcinogenih materija.

Lekovi, apoteka Foto: Shutterstock

"Zantac" je lek koji kao aktivnu supstancu sadrži ranitidin. Spada u grupu antihistaminika, a smanjuje lučenje kiseline u želucu, pa se koristi u lečenju čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, gastroezofagealnog refluksa i Zollinger-Ellisono-ovog sindroma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dija

    20. septembar 2019 | 10:45

    Zatiru nas masovno,A naše fabrike lekova zvrje prazne ili ne rade, kuku nama šta će biti sa našom decom .Ima li neko od naših farmaceut ili samo Šta oni Kažu??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA