Preteran unos lekova protiv bolova može da izazove smrt, a plava krv je jedan od simptoma

Kod žene se pojavio redak poremećaj koji može dovesti do prestanka rada vitalnih organa

  • 0
Devojci poplavela krv od leka za zube Foto: The New England Journal of Medicine

Kako bi ublažila zubobolju, mlada Njujorčanka je iskoristila gotovo celu tubu kreme protiv bolova. Ono što je usledilo moglo je da je košta života.

Naime, nakon što je upotrebila celo pakovanje ove kreme, 25-godišnja Amerikanka je sutradan osetila olakšanje. Zub je nije više boleo, ali kako je vreme prolazilo, pojavili su se zabrinjavajući simptomi. Otežano je disala, a na noktima i koži su se pojavile tamnoplave mrlje.

Otišla je kod lekara koji su konstatovali da joj je i krv poplavila. Ovaj poremećaj se zove methemoglobinemija, odnosno stanje kod je hemoglobin u oksidiranom obliku i ne može da se vezuje za kiseonik, zbog čega je smanjena sposobnost krvi da prenosi kiseonik do organa u telu. Ovo opasno stanje može uzrokovati prestanak rada vitalnih organa, a samim tim i smrt.

Devojci poplavela krv od leka za zube Foto: The New England Journal of Medicine

Na njenu sreću, doktori su prepoznali o kakvom oboljenju je reč, pa je odmah primila lek koji podstiče krv da prenosi kiseonik po telu. Nekoliko minuta od primanja leka, devojka je osetila poboljšanje.

Ne zna se pouzdano šta uzrokuje methemoglobinemiju, ali veruje se da može biti nasledna, odnosno stečena bolest. Ipak, češće se javlja nakon izloženosti nekim lekovima, među kojima su lekovi koji sadrže benzokain, koji deluje kao lokalni anestetik. Reakcija je moguća i kod nekih vrsta antibiotika, kao i kod konzumacije povećane količine nitrita, koji se koriste u mesnoj industriji, za poboljšanje kvaliteta mesa.

Kako navodi Američka agencija za lekove, do sada je prijavljeno 319 slučajeva methemoglobinemije koja se može povezati s benzokainom, od čega su tri slučaja imala smrtni ishod.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA