Lekari upozoravaju: Jedan od najpoznatijih lekova protiv astme može da izazove suicidalne misli

Oprez pre korišćenja leka

  • 2
pilule

foto: pixabay.com

Lekari su dobili nalog da obaveste pacijente da opšte poznati lek Montelukast, poznatiji i kao Singulair protiv astme može izazvati suicidalne misli i halucinacije.

Nakon što je britanski "Dejli mejl" objavio da su mnogi pacijenti, uključujući i decu imali teške promene u ponašanju, uključujući i noćne more posle kojih su im se javile suicidalne misli nakon uzimanja pomenutog leka, aktivirali su se i nadležni.

Agencija za regulaciju medicinskih i zdravstvenih proizvoda objavila je bezbednosni podsetnik u kojem upozoravaju na "rizik od neuropsihijatrijskih reakcija".

- Korisnici leka bi trebalo pažljivo da razmotre koristi i rizike pre nastavka konzumacije. - navodi se.

 

Inače, nakon što je "Dejli mejl" u maju objavio prvu priču, javilo se na desetine ljudi koji su ih kontaktirali kako bi opisali svoja iskustva.

Mnogi su se žalili na to da ih doktori nikada nisu upozorili na rizike, a mnogi nisu ni znali da je za to odgovoran lek koji piju.

Stoga upozorenje koje je agencija objavila poziva zdravstvene radnike da istaknu pacijentima moguće probleme.

Takođe, važno je da se ne prekida odmah sa lekom pre nego što se prvo poseti doktor kako ne bi došlo do teških napada astme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    22. septembar 2019 | 14:00

    Singular Sam pila 2 godine I meni je dosta pomogao jer sam imala napade gusenja u snu.On se I pije samo kad je neophodan.

  • Edin Gačić

    23. septembar 2019 | 00:26

    Meni i od čokolade dolaze suicidne misli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA