≫ 

Ako mislite da je bolje da operete ruke antibakterijskim gelom za suvo pranje, varate se...

Izgleda da nas to uopšte ne štiti od virusa i gripa

  • 0
antibakterijski gel

foto: pixabay.com

Definitivno je bolje da operete ruke antibakterijskim gelom za suvo pranje nego da ih ne operete uopšte, ali znajte da vas on ne štiti previše od virusa i gripa.

Naučnici sa Univerziteta u Kjotu su utvrdili da virus koji dospe na ruke kijanjem, recimo, čak i dva minuta nakon pranja ruku ovim sredstvom ostaje živ.

Volonteri koji su učestvovali u istraživanju pustili su naučnike da im na ruke nanesu virus gripa, a zatim sredstvom za suvo pranje ruku trljali ruke četiri minuta, ne bi li se rešili virusa. Kao što smo rekli, i posle dva minuta trljanja ruku, virus je i dalje bio tu, a bilo je potrebno četiri minuta da bi nestao.

Stručnjaci objašnjavaju da većina antibakterijskih gelova za suvo pranje sadrži neki oblik alkohola i antibiotika – antibiotici ubijaju bakterije, ali su beskorisni kada je reč o virusima. Alkohol, sa druge strane, ubija viruse, ali samo u određenim okolnostima.

Naime, ruke moraju da budu potpuno suve da bi alkohol delovao, a činjenica je da se virusi najčešće šire kroz kapljice – kada osoba kija, kašlje ili priča, što umanjuje dejstvo gelova za suvo pranje ruku.

Naučnici savetuju da ruke perete toplom vodom i antibakterijskim sapunom i da temeljno trljate ruke bar 30 sekundi, kako biste ubili virus gripa.

S obzirom na to da nam uskoro stiže i hladnije vreme kada ima i više virusa gripa, trebalo bi da poslušate ovaj savet.

(Telegraf.rs/Mondo.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA