Koliko puta noću je normalno ići u toalet? Sve više od ove brojke je znak da patite od nokturije

Preko 100 lekara nije uspelo da uspostavi dijagnozu muškarcu koji je svake noći ustajao na 90 minuta kako bi mokrio

  • 4

Za Boba Švarca, 54-godišnjeg advokata iz Detroita, svaka noć u poslednje tri godine izgleda isto. Legne u krevet, najmanje sat vremena provede boreći se sa insomnijom i kada konačno zaspi, počinje noćna mora... Na svakih 90 minuta ustaje kako bi išao u toalet. Probao je da ne pije tečnost i po nekoliko sati pre spavanja, ali ništa nije pomoglo. Kao dobro podmazan švajcarski sat, Bob ustaje na svakih sat i po kako bi mokrio. Tokom noći ne spava više od četiri sata, zbog čega se stalno oseća iscrpljeno, umorno, razdražljivo...

Preko 100 američkih lekara pokušalo je da ovom advokatu u penziji uspostavi dijagnozu, ali bez uspeha.

WC, Toalet, Mokrenje, Piškenje, Uriniranje, Mokraća, Masturbacija, Gaće, Farmerke, Seks, TAMABEPA, Donji veš, Penis, Manijak, Masturbacija, spuštene gaće, farmerke Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Brojne analize su otkrile da pati od povišenog krvnog pritiska, hroničnih smetnji sa probavom, hormonskog disbalansa, slabljenja mišićne mase na levoj strani... A otkriveno je i da su proširene vene najverovatnije doprinele čestom mnokrenju, ali lekari još uvek ne znaju ne znaju kako da ga leče.

Problem pojačanog noćnog urinaranja, takozvana nokturija, nije retka pojava. Studije su pokazale da između 11 do 31 odsto osoba iznad 45 godina ustaje minimum dva puta noću kako bi mokrila. Prema kriterijumima Internacionalnog udruženja za kontinenciju, kliničkom nokturijom smatra se kad se osoba budi više od dva puta tokom noći kako bi mokrila.

Nokturija podjednako pogađa i muškarce i žene

Uzroci pojačanog noćnog mokrenja mogu biti različiti - od onih benignih poput preteranog unosa tečnosti u toku dana, do ozbiljnih kao što su srčana oboljenja, a donedavno se smatralo da ova tegoba najčešće pogađa muškarce, odnosno da je isključivo posledica uvećanja prostate. Pre nekoliko godina se počelo sa ispitivanjem poremećaja mokrenja i tada je ustanovljeno da se potreba za noćnim mokrenjem ne javlja samo kod muškaraca, nego i kod žena.

Proton urinarna infekcija Foto: Promo/Proton

Ostali uzroci nokturije su smanjen kapacitet mokraćne bešike ili takozvana hiperaktivna bešika koja se javlja kod oba pola, dijabetes, proširene vene, neki lekovi koje pacijent uzima. Razlozi nokturije mogu da budu i fiziološki, a vezani su za procese u organizmu koji se dešavaju usled starenja.

Kad starimo, količina proizvodnje urina tokom noći se povećava jer hipofiza usporava lučenje antidiuretskog hormona.

Kapacitet bešike iznosi 400-500 ml, a on se smanjuje s godinama. U nekim poznim godinama iznosi 300 ml. Ako dnevno unesemo npr. 2 litre tečnosti (računaju se i kafe, čajevi, sokovi... ne samo voda), dve trećine ćemo izbaciti kroz urin tokom dana, a onu jednu trećinu noću. Kako je kapacitet bešike smanjen, bićemo primuđeni da ustajemo nekoliko puta noću.

urin, urinarna infekcija besike, besika, prehlada, eserihija Foto: Pixabay

Postoji i akutna nokturija koja najčešće nastaje usled upale bešike. Kad bakterije uđu u urinarne kanale i u mehur, stvori se upala koja rezultira učestalim mokrenjem danju i noću. Obično je to stanje praćeno osećajem pečenja i boli kod mokrenja, a ponekad i visokom temperaturom, U tom slučaju, obavezno potražiti lekarsku pomoć.

Pojačano mokrenje mogu uzrokovati i pojava kamena u bubrezima ili tumor u mokraćnom mehuru. Propratni simptomi u oba slučaja odnose se na pojavu krvi u urinu, što je znak da obavezno treba posetiti lekara.

Šta pomaže?

Salveo Foto: Pixabay

Postoji veliki broj lekova za poremećaj mokrenja. Ako nema peckanja i neprijatnog osećaja pri mokrenju ili visoke temperature (što su sve signali za obaveznu posetu lekaru), preporuka specijalista jeset da se smanji unos tečnosti dva do tri sata pre spavanja. Alkohol i pića koja sadrže kofein mogu da  stimulišu mokrenje, pa ih je poželjno izbegavati pred spavanje. Dodatno, ako uveče ležite ispred TV, podignite noge na nekoliko jastuka kako biste pospešili izbacicanje urina. Dodatni savet je i da neposredno pred odlazak u krevet dva puta odete u toalet, u razmaku od deset minuta, kako biste sasvim ispraznili bešiku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • C61

    24. septembar 2019 | 12:05

    A gde je ovde prostata? Zar ona nije glavni krivac za mesečarenje do toaleta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA