Da li je sterilitet kod muškaraca povezan sa rakom prostate?

Da li bi neplodnost kod muškaraca mogla da doprinese većem riziku od raka prostate

  • 0

Najnovija švedska studija sugeriše da su muškarci koji se podvrgavaju tretmanima za lečenje steriliteta u daleko većem riziku da im a se u  srednjim godinama javi kancera prostate.

Do ovog zaključka su došli analizom podataka prikupljenih u švedskom nacionalnom registru između 1994. i 2014. godine. Milion dece koje je rođeno u tom vremenskom periodu je od očeva u tridesetim godinama. Većina (97%) je dobila decu prirodnim putem, a 1,7% očeva (oko 20.600 muškaraca) je podvrgnuto in vitro oplodnji, dok je još 1,3% (skoro 15.000 muškaraca) ostvarilo potomstvo intracitoplazmatskom tehnikom ubrizgavanja sperme (ICSI).

Otac i sin u parku, tata, dete, roditelj Foto: Profimedia

Upoređivanjem podataka otkriveno je da je samo 0,28% muškaraca koji su dobili decu prirodnim putem dobili rak prostate, ta brojka ne nešto viša kod onih koji su se podvrgli in vitro oplodnji - 0,37%, dok je najviše obolelih -  čak 0,42% iz grupe koji su se ostvarili kao roditelji ubrizgavanjem sperme. Naučni tim je naglasio da je ubrizgavanje sperme obično rezervisano za muškarce koji se bore sa najozbiljnijim vrstama steriliteta.

Do ovog otkriće se došlo uzevši u obzir i niz drugih faktora, uključujući starost, obrazovanje i kao i da li kod pacijenata postoji istorija ove bolesti.

- Muškarci koji su postali očevi zahvaljujući tretmanima potpomognute reprodukcije, posebno putem ICSI-a, izloženi su visokom riziku za pojavu raka prostate - istakao je tim švedskih naučnika koji ističe da za sada ne postoje dokazi da neplodnost zapravo izaziva rak prostate.

Muškarac u bolnici, pacijent, bolesnik, Bolnica, lekar, pacijent, Lečenje, Foto: Profimedia/Corbis

Rezultati ove studije pokazali su da su karcinom prostate i različite vrste neplodnosti povezani sa nivoom testosterona u telu muškarca. Takođe, moguće je kod oba oboljenja postoji abnormalnost na muškom "I" hromozomu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA