≫ 

Prava istina o trendu nošenja hirurških maski u Aziji: Da, čuvaju se zagađenja, ali i još nečega

U Aziji najviše mladi nose zaštitne maske - zašto?

  • 1
hiruške maske azija foto: pixabay.com

Ako često putujete po svetu onda ste sigurno imali prilike da vidite turiste iz Azije koji nose hirurške maske.

Da, svrha je zaštiti se od bolesti koje izaziva zagađen vazduh, ali istina je mnogo dublja od običnih medicinskih mera predostrožnosti.

Kulturni uticaj taoizma širom Japana, Kine i Koreje igra neočekivanu i fascinantnu ulogu u trenu nošenja maski u Istočnoj Aziji. Ove zemlje su povezane verovanjem u tradicionalnu kinesku medicinu, koja kaže da su dah i disanje sastavni deo dobrog zdravlja. S druge strane, izlaganje lošem vazduhu može biti jako štetno. Jedan od najvažnijih koncepata za razumevanje ovde je ki, što na kineskom znači "atmofera", odnosno "miris".

hiruške maske azija foto: pixabay.com

Oni koji veruju u taoizam čvrsto veruju da će, kad se telesni ki potroši, razviti bol i bolest. Stoga je čisto disanje ključno za održavanje dobrog ki-ja u telu. Jedan od načina da se ono osigura je prekrivanje lica i sprečavanje da vas dobar ki napusti i bilo kakav štetni vazduh uđe u telo.

Nošenje hirurških maski prvo je postalo sveprisutno na ulicama Tokija i Jokohame nakon velikog zemljotresa 1923. godine. Zemljotres je bio okidač za požar koji je uništio 600 hiljada domova, ispunivši vazduh dimom i pepelom narednih nekoliko nedelja.

Otprilike deceniju kasnije, tačnije 1934. godine maske su ponovo postale aktuelne kada je u Japanu zavladala epidemija gripa zavladala. Suprotno uvreženom mišljenju, a u skladu sa japanskom preokupacijom društvene uljudnosti, oni nisu nosili maske da se čuvaju zaraze, već da ne bi svoje klice preneli drugima.

hiruške maske azija foto: pixabay.com

Bez obzira na kulturno ili istorijsko poreklo nošenja hirurških maski, u 21. veku one su postale prisutne i u SAD. U Japanu su danas i svojevrsni modni dodatak, pa ih tako možete naći u različitim dezenima i oblicima.

A, verovali ili ne, najviše ih nose mladi. Psiholozi pak, smatraju da ih mladi nose iz potpuno drugih uverenja i da žele da spreče socijalizaciju sa drugima budući da u Japanu gotovo svi komuniciraju preko elektronskih medija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    13. oktobar 2019 | 08:25

    Da sprece socijalizaciju? Strasno! Pa kako se zene I udaju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA