≫ 

Da li znate da grešite ako se tuširate duže od 4 minuta i zbog čega je bolje uveče da se kupate?

Šta ima bolji efekat po vaše zdravlje - jutarnje ili večernje tuširanje

  • 0

Da li se radije tuširate noću ili ujutru? Koliko ima onih koji ujutru ne mogu da se razbude bez hladnog tuša, toliko je i osoba koji ne mogu da odu na spavanje a da prethodno ne speru nečistoću sa sebe. A šta ima bolji efekat po vaše zdravlje, otkrila je jedna studija.

Australijski dermatolozi tvrde da je tuširanje noću umesto ujutro daleko bolje za zdravlje vaše kože, a pomoći će vam i sprečavanju pojave akni, dermatitisa i suvoće kože.

Noćno tuširanje u trajanju od svega četiri minuta sasvim je dovoljno da uklonite sve štetne materije koje su se nataložile na vašoj koži tokom dana, a da je pri tome ne oštetite.

- Ujutro naša koža nije bila izložena prljavštini, stoga nema razloga za jutarnjim kupanjem - rekla je za australijska doktorka Fiona Jip i istakla da će kod osoba koje imaju problema sa suvom kožom tuširanje pod vrućom vodom tokom dužeg vremenskog perioda samo pospešiti te probleme. Tako je i preporučila da temperatura vode bude sveža do hladnija.

Pranje kose, tuširanje, bepatam Foto-ilustracija: Profimedia/DEFD / Sulfati imaju štetan uticaj na kosu

Iako najbolje uklanja nečistoće, sapun se ne preporučuje jer šteti koži.

- Proizvodi koji prave penu oštećuju prvi sloj kože i umanjuju  funkciju epidermalne barijere - smatraju doktori.

sapun Foto: Pixabay.com

Pored optimalna četiri minuta, preporuka je i tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom.

- Nagla promena temperature vode "razbuđuje" ćelije kože. Hladnoća smanjuje cirkulaciju, a topla vode je ponovo podstiče. Za najbolje rezultate potrebno je uraditi tri puta smenjivanje tople i hladne vode.

Međutim, postoje  i neke prednosti kupanja uveče. Topli tuš opušta mišiće, smiruje centralni nervni sistem i pomaže nam da zaspimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA