≫ 

Muškarci koji piju alkohol pre začeća, ozbiljno rizikuju zdravlje svojih beba - evo i kako

Alkohol je poznati teratogen koji ometa razvoj embriona

  • 3

Očevi koji piju alkohol pre začeća izlažu svoju bebu značajnom riziku od urođenih srčanih bolesti, otkrilo je istraživanje sprovedeno nad 340.000 novorođenčadi.

Alkohol ima teratogena svojstva (opasna po život) koja mogu izazvati urođene mane kod beba.

Muškarci bi trebalo da prestanu da konzumiraju alkohol šest meseci pre nego što pokušaju da dobiju bebu kako bi je zaštitili od urođenih srčanih bolesti, upozoravaju naučnici.

alkohol Foto: Pixabay.com

Obimno istraživanje koje je sprovedeno na  340.000 novorođenčadi otkrilo je vezu između očeva koji su pili pre začeća i beba sa uriđenim srčanim manama.  Muškarci koji su tokom tri meseca pre začeća redovno konzumirali veće količine alkohola su za 42% povećali rizik od razvijanja opasnih bolesti kod svojih potomaka, u odnosu na očeve koji nisu pili.

Statistike su nešto drugačije u slučaju žena. Buduće majke koje su konzumirale alkohol u tom periodu povećale su rizik za 16%.

Istraživači sa Univerziteta Central Saut u Kini savetovali su muškarce da ne piju alkohol šest meseci pre začeća, a žene godinu dana ranije, kao i da ga u potpunosti izbegavaju tokom trudnoće.

- Primetili smo da rizik od pojave urođenih srčanih bolesti raste kod beba čiji su roditelji redovni konzumenti alkohola - navode kineski naučnici.

Porodica, Roditeljstvo, Beba, Bebe, Dete, Dremka, Uspavati bebu, Uspavati dete, Mama i tata, Majka i otac, dojenje, Majčino mleko, porodilja Foto-ilustracija: Profimedia

Kongenitalne (urođene) srčane bolesti su najčešća oboljenja koja pogađaju oko 8% svih novorođenčadi svake godine. Ovo stanje je kombinacija četiri abnormalnosti u srčanoj strukturi i pogađa pet od svakih 10.000 tek rođenih beba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    3. oktobar 2019 | 10:51

    Kakva glupost. Kod nas svaki muskarac pije pa deca se zdrava radjaju

  • E nema

    4. oktobar 2019 | 00:13

    Ja mog sina pijan napravio, pa vidi ga sad volu rep da iscupa..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA